Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az árpa?

Milyen betegség az árpa?

Az árpa apró gyulladásos tályog, ami a szemhéj szélén található. Merőleges gyulladás alakul ki a mirigyek kivezető csöveinél. A kórokozó baktérium. Van belső és külső árpa is. Egy időben több árpa is kialakulhat.

A betegség elég gyakori, szinte minden embernél előfordul.Kialakulhat a nem kellően higiénikus munkahelyen, kisgyerekeknél többször is előfordulhat. Gyakran előfordul cukorbetegeknél. Akinél sokszor visszatér az árpa, annak érdemes vércukor vizsgálatot csinálni.

Mik a tünetei?

A szemhéj bepirosodik, megduzzad és fájni fog az árpa körüli terület. A külső árpa nagyon piros és duzzadt a szemhéj széle alatt. A belső árpa nem mindig látható. A belső árpa során a látás kicsit homályossá válhat a váladék miatt, és az árpa eldeformálja a szaruhártyát. De a szemgolyó egészségét nem veszélyezteti a betegség.

Hogyan kell kezelni?

Az árpa a legtöbb esetben magától kifakad, de elősegíthetjük meleg, nedves borogatással és/vagy párakötéssel. A borogatáshoz tiszta papír zsebkendőt vagy papírtörlőt használjunk, mártsuk meleg vízbe, majd jól csavarjuk ki és mehet a szemre. Majd újra és újra vízbe kell mártani, hogy nedves és meleg maradjon. Az árpa kezelésekor túlzás lehet a meleg borogatáskor a szemcsepp vagy kenőcs, ilyet csak orvosi előírásra szabad alkalmazni.
Ha az árpa nem fakad ki vagy nem múlik el magától pár napon belül, akkor forduljon szemészhez.
Az árpát nem szabad nyomkodni vagy kinyitni. Ezzel csak árthatunk magunknak.

Az árpa hétköznapi betegség, jól gyógyítható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni a Lyme-kórról?

Mindenki tisztában van vele, hogy ezt a betegséget a kullancs hordozza, tőle lehet megfertőződni. Védőoltás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük