Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az arcüreggyulladás?

Milyen betegség az arcüreggyulladás?

Rendszerint a felső légutak gyulladásához társul, de önállóan is jelentkezhet. Tünetei: gyanús, ha egy kisgyermek, vagy csecsemő, kimutatható ok nélkül, heteken át makacsul köhécsel, dacolva minden gyógyszeres kezeléssel. Sokszor egy elhúzódó nátha hívja fel a figyelmet. Néha lázzal jár. Bizonytalan fejfájást okozhat, de ez nem jellemző erre az eléggé gyakori betegségre. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal megállapítható az arcüreggyulladás, de az esetek túlnyomó többségében röntgenfelvételre is szükség van.

A felvételen jól látható, ha az üreget bélelő nyálkahártya meg van vastagodva, vagy az üregben genny van. Gyógyítása: orrcseppekkel az üreg kivezető nyílása felszabadítható és így a váladék kiürülhet, amit infra lámpás kezeléssel is segíteni lehet. Gennygyülem esetén azonban sokkal célravezetőbb, ha kiöblítik az arcüreget: az orrnyíláson át egy tűt vezetnek be az üregbe és ezen át végzik az öblítést. Ez gyermekkorban aránylag könnyen megy, bár kétségtelelenül riasztónak látszó, kellemetlen, de alig fájdalmas beavatkozás. Viszont gyorsa és teljes gyógyulást lehet elérni.

El kell oszlatni egy tévhitet.. Sokan azt tartják, hogy akinek egyszer “felszúrták” (azaz kiöblítették) az arcüregét, annak később is, többször is “fől kell majd szúrni”. Ez természetesen nem így van. Ilyen ismételt öblítésre ugyanis nem azért kerül sor, mert egyszer már szükségessé vált, hanem azért, mert az illetőnek hajlama van arcüreg-gennyesedésre, például azért, mert állandóan el van záródva az üreg kivezető nyílása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük