Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az anorexia?

Milyen betegség az anorexia?

Az orvosok anorexia nervosának nevezik. Ez a betegség egy lelki eredetű lesoványodás. A beteg fogyókúrával és testedzéssel minél soványabb legyen, az ő számára ideális súly minimumát érje el, éppen ezért kórosan sovány. A diagnózis kritériuma, hogy a testsúly az elvárthoz képest minimum 15 százalékkal alacsonyabb szinten van, mint ahogy kellene. Ezek a betegek már így is soványak, de még mindig az a félelmük, hogy elhíznak. Túlsúlyosnak tartják magukat. A nőknél a betegség során kimarad a menstruáció. Általában 12-18 éves korban kezdődik a betegség.

Mi lehet a betegség oka/ okai?

Nem szervi eredetű betegség. Lelki probléma kivetítése is lehet, például, hogy ha megbántották esetleges túlsúlya, súly feleslege miatt, mivel manapság a vékony nők az ideálok a férfiak szemében. Így könnyen beleeshetnek a betegség csapdájába.
Az anorexia jellemzőbb a depresszióra, szorongásra, hajlamos emberek között.

Melyek a betegség tünetei?

A betegség tünetei közé tartozik a túlzott mértékű fogyás, a testképzavar, a kövérségtől való félelem és undor, havi vérzés zavara.
Tünetei általában serdülőkorban jelentkeznek, a kezdet kapcsolódhat traumatikus eseményhez.

Hogyan lehet kezelni a betegséget?

Csak szakember segítségével következhet be a gyógyulás, így a betegség felismerésekor azonnal hozzá kell fordulni segítségért.
A lesoványodott beteg kórházi ellátásra szorul. A kezelés során fontos szerepe van pszichológusnak, de a dietetikus sem hanyagolható el a gyógyulás folyamatából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük