Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az álomkór?

Milyen betegség az álomkór?

Az álomkór a cecelegyek áltat terjesztett paraziták által okozott fertőzés, mely során agyvelő vagy akár agyhártya gyulladás jelentkezhet. A betegség neve, az álomkór a fő tünetre utal, hisz e betegség legfőbb tünete az aluszékonyság. Az afrikai lakosság még mindig a ceceléggyel fertőzött területeken él.
A betegség kialakulása: a cecelégy csípésével a nyállal együtt parazitát juttat be a megcsípett áldozat szervezetébe. Az álomkórnak két fajtáját tartja nyilván a betegtudomány: a gyors lefolyású, egy éven belüli és a lassú lefolyású két illetve hat év alatt zajlik le a betegség.
Az álomkór tünetei: a cecelégy csípése fájdalmatlan később néhány nap múlva jelentkezik a fájdalom, duzzanat és a csípés helyén bőrpír. A szúrástól számított egy -négy hét elteltével elkezdődik a betegség első fázisa, elárasztja a vért a fertőzés és magas láz, és erős fejfájást okoz. A nyirokcsomók a test minden részén megnagyobbodnak és fokozódik a verejték kibocsátás. A második szakaszban a paraziták már az idegrendszert támadják meg, ezáltal vérzékenységet okoznak. A betegnek nincs étvágya nem táplálkozik megfelelően, ebből kifolyólag legyengül.
Az álomkór megelőzésére sem gyógyszeres kezelés, sem pedig védőoltás nem alkalmazható, nincs még megfelelő ellenanyag a betegség megelőzésére. Az álomkór egyféleképpen kerülhető el, ha nem járunk ceceléggyel fertőzött területen, ezért nyaralásaink előtt mindig tájékozódjunk megfelelően. Az álomkór fertőzés teljes elmúlása után sem vagyunk védettek egy újabb fertőzéstől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélhetünk a szervezet elsavasodásáról?

A savasodás az egész szervezetben jelen van, de elsősorban a magas oxigénszükségletű szerveket fenyegeti (szív, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük