Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az álmatlanság?

Milyen betegség az álmatlanság?

A kielégítő minőségű és megfelelő hosszú alvás elengedhetetlen a fizikai állapotunkhoz, a jó közérzethez és a megfelelő immunrendszer ellenálló képességéhez. Az alvás zavar jelentkezésénél a beteg úgy érzi, hogy nem tud megfelelően pihenni, aludni, zavartnak érzi magát alvás közben. Az alvászavar kihat az egész napjára, korlátozza sikeres munkavégzésében, a fáradtság depresszióhoz vezethet.
Az alvászavart a stressz, az életkor és a pszichés helyzetek is elősegítik. Leggyakrabban a depresszió, a szorongásos zavarok okoznak alvási panaszokat.
A fő tünete az elalvás nehézsége, a nem megfelelő minőségű alvás, a gyakori felkelések éjszaka közepén és a túl korai ébredés. Az álmatlanság akkor válok komoly problémává, amikor hátráltatja a nappali munkavégzésünket, életvitelünket és számos betegség kialakulást eredményezi. A nem megfelelő éjszakai alvás veszélyezteti környezetünk épségét, hiszen ilyenkor a fáradtság miatt lassabban reagálunk a fellépő hirtelen, váratlan helyzetekre így előfordulhat baleset kialakulása.
A kezelésére relaxációs gyakorlatot és sport tevékenységet szoktak javasolni. Ha az nem javít az alvászavarokon akkor orvos által ellenőrzött altatószerek adása javasolt.
A megelőzés nagyon fontos. A stressz által kialakult alvászavarokat a stressz kezelésével lehet megelőzni. Az altató szerek gyorsan hatnak viszont inkább fontosabb a megelőzés, mivel az altatószerek folyamatos alkalmazása függőséget is okozhat, amely szintén károkat tehet a szervezetben. A megfelelő alváshigiéniát kell inkább megfelelően kialakítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük