Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az allergia?

Milyen betegség az allergia?

Az allergia mai világunk leggyakoribb betegsége,mely szinte minden harmadik embernél előfordul. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezetre. Azokat amik allergiát váltanak allergéneknek nevezzük. Rengetegen a legelterjedtebb allergénekre allergiásak, mint például a virágpor és a házi por. E kettő allergént szinte lehetetlen teljesen kizárni a környezetünkből.
Az allergia tünetei:
A szem és a orr nyálkahártyájának gyulladása. Legkellemetlenebb tünete a szénanátha, tüsszögés, könnyezés. A szénanátha miatt nehéz a pihenés így szervezetünk egyre kevésbé tud ellen állni az allergéneknek. Ha egyes esetekben az allergének az emésztőrendszerbe kerülnek, akár hasfájást,hasmenést is okozhatnak. A bőrön is jelentkezhetnek allergiás elváltozások, melyet sokan akár bárányhimlőnek vagy akár más kiütésnek vélnek felfedezni. Mire kiderül, hogy valójában allergiás elváltozás addigra már akár az egész testet is ellepheti. Az allergia kimutatására teszteket vagy vérvételt alkalmaznak. A tesztek (provokációs tesztek) lényege,hogy kapcsolatot létesítenek az allergén anyagok és a bőr között,mely elváltozása kimutatja mire is vagyunk allergiásak és a felismerés után megkezdődhet a kezelés és a megelőzés.
Kezelése:
Konkrét gyógyszeres kezelése csak olyan formában létezik,hogy egyre nagyobb dózisban kapja a beteg az allergént és a szervezet immunrendszere alkalmazkodik az allergénhez és nem vált ki allergiás reakciót. A kezelésnél sokkal fontosabb a megelőzés például házi por allergiánál a napi szellőztetés,a folyamatos takarítás portalanítás és a szőnyegek használatának mellőzése segíthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük