Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az alkoholizmus?

Milyen betegség az alkoholizmus?

Az alkoholizmus másnéven alkoholfüggőség. Az első számú közegészségügyi probléma. A néha iszogatás és alkoholizmus között az átmenet folyamatos. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén, akkor beszélünk betegségről, ha a tünetek testileg-lelkileg jelentkezik.

Mik az alkoholizmus tünetei?

Az alkohol rendszeres fogyasztása, akkor minősül betegségnek, ha testi és lelki tünetek jelentkeznek. Az alkoholistát a szokás és a függőség jellemzi. A testi függőség abban nyilvánul meg, hogy ugyanolyan hatás eléréséhez, egyre több alkoholra van szüksége. Megvonási tünetek jellemzik, ha alkohol hiányt érez a szervezete.

A testi tünetei az alkoholizmusnak, a beteg vöröses, borvirágos arca. A hajszálértágulatok látszanak. A tenyerek is elszíneződnek. A fogazatuk elhanyagolt, a leheletük kellemetlen. A gyomornyálkahártya gyulladt, éppen ezért van a reggeli émelygés, gyomorfájdalom és étvágytalanság. Magsavérnyomás is kialakulhat. Az alkohol károsítja az idegrendszert.

Lelki tünetek: a beteg magatartásának változása.Beszűkül a beteg érdeklődési köre. Egyre inkább csak az ivással foglalkozik, csak ennek hódol, ezzel tölti minden idejét. Agresszív lesz és az érzelmi élete közömbössé válik.

Mivel kezelhető?

Terápiára van szükség, illetve alkohol megvonásra, mely segít a betegség legyőzésében. A kezelési ideje viszonylag hosszú, de mindenkinél eltérő a gyógyulási idő. Csak a szigorú szabályok és az alkoholfogyasztás megvonásával érhető el a gyógyulás. Sokszor ebben a betegségben szenvedők sajnos visszaesnek a betegségbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük