Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az ájulásra hajlamosság ?

Milyen betegség az ájulásra hajlamosság ?

Az orvosi (szakmai) szempontból különböző jelenségeket ismertetek itt együtt, mert hiszen a laikus csak azt észleli, hogy a beteg zavartan viselkedik, vagy eszméletlenül (ájultan) fekszik. Végeredményben az alább felsorolt esetekben mindig az agyműködés enyhébb-súlyosabb zavara a nyugtalanító, aggasztó tünetek végső oka. Azonban a keletkezési mechanizmusok más és más, ezért a teendők is eltérnek egymástól.

Zavartság (az agyműködés enyhébb zavara következtében) kialakulhat magas lázban, görcsroham előtt és után, egyes betegségekben, napszúrásban, mérgezésben. Tudatvesztés bekövetkezik görcsrohamban, agysérüléses balesetben, agyrázkódásban, oxigénhiány folytán (fuldoklás!), ájulásban, indulati rohamban, mérgezésben. Ájulás bekövetkezhet igen magas láz, nagy hőség, súlyosabb baleset. Gyermekek hajlamosak arra, hogy hosszas ácsorgás során hirtelen “zuhan” a vérnyomásuk és elájulnak.

Látható tünetei: nagyfokú sápadtság, verejtékezés, ellazult izomzat, szapora, könnyen elnyomható “puha”pulzus, enyhébb, vagy súlyosabb tudatzavar, vagy teljes eszméletlenség. Teendők: Zavart gyereket nem szabad magára hagyni, mert veszélybe kerülhet. Ájult eszméletlen embert nem szabad mindenáron felültetni, fölösleges ide-oda hurcolni, mert ezzel bajt okozhatunk! Ájulásban az “elsősegély” éppen az elesés, ugyanis így valamennyire javul az agy vérellátása és a beteg magához térhet. A bőr ingerlése (pl. hideg vízzel való fröcskölés) meggyorsíthatja a vérnyomás rendeződését és az állapot javulását eredményezheti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük