Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a vashiány?

Milyen betegség a vashiány?

Ez a betegség bármely korosztályt érinthet, legyünk akár idősek vagy fiatalok, ha kiürül a vas a szervezetünkből nincs mit tenni, pótolni kell. Az életünk minden szakaszában szükségünk van vasra, nagyon fontos szerepet tölt be. Okozhat ideggyengeséget, figyelem zavart, de memória zavart is, a reflexünk tompul, és el hagy az erőnk. Vagyis ha már vashiányosak vagyunk, könnyen felismerhetjük az erre utaló jeleket.

Sápadtak vagyunk, szédülünk, az egyensúlyunkat is elvesztjük, minden kiváltó ok nélkül fejfájás gyötör minket. Kevésbé vagyunk terhelhetők, de felléphet még nyelési zavar is vagy például haj, szemöldök hullás. De hogy biztosak legyünk benne, hogy tényleg vashiányosak vagyunk, kérjünk a kezelő orvosunktól egy labort, amiben a vérkép által megnézik nincs e esetleg komolyabb bajunk illetve meg bizonyosodhatunk róla, hogy valóban vashiányunk van. meg nézik azt is, hogy mennyi a vastelítettségünk. Így tudomásunk lesz róla, hogy milyen szinten kell kezelni.

A kezelésének az első lépése hogy meg kell szüntetni az okozó tényezőt, ha ez valamilyen belső vérzés, vagy felszívódást gátló probléma. Persze emellett meg kell kezdeni a vas bevitelt. A doki utasítása szerint, de ugye aki már átesett rajt tudja, hogy ez tabletta formájában kerül a szervezetünkbe, de tudnunk kell, hogy nem mindegyik készítmény oldódik fel egyforma módon. Ha már túl vagyunk rajta, leginkább úgy tudjuk megelőzni, hogy figyelünk magunkra és megelőzzük a vashiányt kiváltó betegségeket. De ami talán a legfontosabb, figyeljünk oda arra, hogy kellő mennyiségű vasat vigyünk be a szervezetünkbe. A vashiányt elkerülhetjük, ha figyelünk a táplálkozásunkra.

Fontos teljes értékű húst, felvágottat, tojást, halat, zöldséget, tejet és nem utolsó sorban gyümölcsöt fogyasztani. Egyes ételek segítik, mások pedig megakadályozzák a vas felszívódását, a gyümölcsben lévő fruktóznak, C vitaminnak, folsavnak fontos szerepe van ebben. Tehát éljünk egészségesen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káros hisztamin

Az élelmiszer-intolerancia okát gyakran nehéz kideríteni. Bizonyos esetekben a hisztamin lehet a kiváltó ok. Haspuffadás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük