Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a vakbélgyulladás?

Milyen betegség a vakbélgyulladás?

A vakbélgyulladás valójában a zárt végű féregnyúlvány gyulladása. A vakbélgyulladás bármilyen életkornál előfordulhat, de leginkább a tíz és harminc évesek között jellemző betegség.
A kialakulásának oka a féregnyúlvány elzáródása. Az elzáródást több minden is kiválthatja, mint például az idegentest, székletrög vagy besűrűsödött nyák.
A vakbélgyulladás tünetei a fájdalom jelentkezése, amely gyomorszáj tájékáról indul, majd vándorol a jobb oldali csípőlapát irányába. A fájdalom gyorsan fokozódik és hányinger akár hányás is jelentkezhet. Magas lázzal csak a veszélyes esetekben találkozhatunk, amikor már kialakultak szövődmények is. A tünetek közé tartozik a hasfal keményedése, ezáltal étvágytalanság és székrekedés is kialakulhat. A gyulladás következményeként megnövekszik a pulzus szám is. A vakbélgyulladás megállapításához az orvos a has tapintásán kívül laborvizsgálatokat is elrendelhet. A számítógépes vizsgálatok megadják a gyulladás pontos helyét. A hasüreg tükrözés is megfelelő e betegség diagnózisának felállításához, viszont egyetlen hátránya, hogy altatás szükséges hozzá.
A vakbélgyulladás kezelésére antibiotikum adása mellett műtéti beavatkozás is szükséges.
Az időben felismert vakbélgyulladás ma már kezelhető és szinte soha nem végződik halállal. A vakbélgyulladás felismerése még a rutinos orvosok számára is nehéz, hiszen számos betegséggel összekeverhető. A vakbél mérete és helyzete nagyon változó, ezért fontos a megfelelő orvosi vizsgálatok. A vakbélgyulladás a fájdalom jelentkezése végett elég kellemetlen megbetegedés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Céltudatos cselekvéssel a rák ellen

A stresszes életmód fokozza a rákos megbetegedést. A stressz a szervezetünket savas közeggé alakítja, s …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük