Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a szénanátha?

Milyen betegség a szénanátha?

A szénanátha felső légúti allergia. Megfázás, vagy nátha jellegű tünetekkel jár úgy mint gyakori tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás valamint a nyálkahártyák megduzzadása.
A megbetegedést nem baktériumok vagy vírusok okozzák hanem a környezetünkben lévő olyan anyagok amelyekkel szemben túlérzékenyek vagyunk.

A tünetek akkor szoktak jelentkezni ha ezekkel az anyagokkal kapcsolatba kerülünk.

Allergiás tünetet, széna náthát okozhatnak a levegőben szálló apró pollenek, amelyek szezonális jellegűek. Egyes növények, fák, bokrok, gyomok virágzása, de penészgomba vagy háziállatok szőre is kiválthatja. Utóbbiak azonban egész évben megkeseríthetik életünket.
Az egyik leggyakoribb allergiás megbetegedés, az emberek mintegy 20 százalékát érinti.
Megszüntetni, meggyógyítani csak nagyon ritkán sikerül, de megfelelő odafigyeléssel jól kordában lehet tartani.
Enyhe panaszok esetén még orvos felkeresése sem szükséges, jól kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, és természetesen odafigyeléssel.
Mindezeket együtt alkalmazva a tüneteket minimalizálni lehet egészen addig hogy ne okozzanak kellemetlenséget.

Ha azonban sikerült a makacsabb fajtát kifognunk, akkor minden esetben keressük fel kezelő orvosunkat, mert a szénanátha az élet minőségét is ronthatja.
A tüsszögés, orrfolyás következtében felléphet álmatlanság, ami fáradtságot, kimerültséget eredményezhet, és így hatással lehet napi teljesítményünkre a munkában és a tanulásban is.

A legcélravezetőbb módszer allergológus felkeresése, aki a diagnosztizálás mellett segít a megfelelő gyógymód kiválasztásában is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük