Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a szájpenész?

Milyen betegség a szájpenész?

A szájpenésszel már sok szülő találkozhatott a csecsemő korú gyermeke által. Ez a betegség ugyanis a csecsemők körében gyakori illetve nagyon gyenge immunrendszerű felnőtteknél illetve idős embereknél.
A szájpenészt egy amúgy is szervezetben élő gomba okozza, csak mivel a csecsemőknek még gyenge az immunrendszerük így az ő esetükben gyakori a szájpenész megjelenése.A gomba neve a candida, ami okozza a penészedést.
A szájpenész tüneteit könnyen fel lehet ismerni, mivel a szájüregben apró kis fehér foltok keletkeznek, amelyek nem vagy nehezen távolíthatóak el.
Ez a betegség nem jár fájdalmakkal, viszont kellemetlen lehet az evés és az ivás is a még érzékeny nyálkahártya miatt. ilyenkor a kisbabánk étvágytalanná és nyűgössé válhat.
A szájpenész kezelésére a gyógyszertárban kapható ecsetelős oldattal lehet kezelni, ami glicerines.
Az ecsetelőt úgy használjuk, hogy a gézlapot az ujjunkra tekerjük és a baba szájüregébe végig dörzsöljük a gézlapot. Lehet hogy a gézlap véres lesz, de nem kell vele foglalkozni , ugyanis ha csak finoman kenegetjük azzal nem fog eltűnni a szájpenész és hatástalan lesz. Ezért mindenképp erősebben dörzsöljük körbe a baba szájüregét. Figyeljünk oda a rejtett kis zugokra mert ha valahol is megbújik az később újra terjedhet.
Ha már elkapta a csecsemő a szájpenészt, akkor nagyon figyelnünk kell a rendszeres és figyelmes fertőtlenítésre és sterilizálásra. Ilyen esetben minden használat előtt a cumit vagy cumi üvegeket ki kell főzni, hogy elkerüljük az esetleges újabb fertőzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük