Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a pikkelysömör ?

Milyen betegség a pikkelysömör ?

A pikkelysömör – orvosi nevén psoriasis – genetikai alapú betegség, és mint ilyen, egyáltalán nem fertőző egyik formája sem. Genetikai mivoltából fakadóan gyógyíthatatlan a tudomány mai állása szerint, csak a tüneteket lehet enyhíteni, azt is jobbára csak időlegesen.

Alapvetően két tényezőből áll össze a betegség kialakulása: egy öröklött genetikai hajlam és különböző környezeti behatások. Ez a kettő együtt okozza a pikkelysömörös tüneteket, külön-külön egyik sem vezet automatikusan a betegség kialakulásához. Ugyanakkor, aki a genetikai hajlam nélkül születik, nem lehet pikkelysömörös semmiképpen.

A környezeti behatások lehetnek külső és belső tényezők is. Külső provokáló tényező lehet bőrsérülés, műtéti heg, gombás bőrbetegség, vagy egyszerű bőrgyulladás is. Egyik leggyakoribb külső provokáló faktor a stresszes életmód, illetve egyes irányzatok ide sorolják még a táplálkozási szokásokat és a gyógyszerszedést is. Belső tényezőként leginkább a különböző szervi betegségek, gyulladások vezethetnek a psoriasis tüneteinek kialakulásához.

Ezek a tünetek nagyon jellegzetesek, könnyen felismerhetőek, ugyanakkor nagyon sokszor még a bőrgyógyászok is összetévesztik őket más bőrbetegségek tüneteivel, mert kétségtelenül felfedezhetőek hasonlóságok. Ami leginkább felismerhetővé teszi a betegséget, az a sömörös foltok elhelyezkedése, illetve maga a tünet együttes. A pikkelysömör foltjai leginkább az ízületek, hajas fejbőr, és a hajlatok területén jelentkeznek piros foltok formájában, amiken pikkelyszerű plakkok képződnek. Ezek tulajdonképpen faggyú túltermelődés végtermékei ezeken a területeken. Nem csak a bőrön jelentkeznek a pikkelysömör tünetei, súlyos, vagy kevésbé súlyos ízületi gyulladások, deformitások is hozzátartoznak a tünet együtteshez. Ez utóbbi sokszor jobban megkeseríti a betegek életét, mint a bőrtünetek. Nem ritka a körmök alatt képződő plakkréteg sem, amik eldeformálják a körmöt és nagyon hasonlítanak ugyan a körömgombára, de természetesen ezek sem fertőzőek egyáltalán.

Látható tehát, hogy semmilyen fertőző, vagy más emberre veszélyes tényezői nincsenek ennek a betegségnek, csakis és kizárólag a beteg életvitelét befolyásolják negatív módon. A psoriasis-os beteg folyton hosszú ruhadarabokat hord, eltakarván tüneteit, kerüli az ízületeket megerőltető mozdulatokat, munkákat és sokszor alakulnak ki ilyen betegeknél antiszociális viselkedési formák. Az ilyen súlyos állapotban lévő betegek kerülik az emberek társaságát, mert szégyellik betegségüket, sokszor alakul ki náluk depresszió, ami néhány esetben öngyilkosságban végződött.

Nagyon fontos a társadalom részéről, hogy ha megtudják, vagy észreveszik, hogy kollégájuk, rokonuk, ismerősük ebben a betegségben szenved, igyekezzenek nem venni róla tudomást, akkor sem, ha esetleg a tünetek szembetűnőek! Ezzel segítenek legtöbbet az ilyen betegen. Valójában a kívülálló számára ez csak egy esztétikai hiba. Bár nem szép látványt nyújtanak a bőrtünetek, mégis kellő empátiával elviselhetőek a közeli hozzátartozók számára is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük