Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a nikotin függőség?

Milyen betegség a nikotin függőség?

A mai világban egyre fiatalabb korban válnak emberek cigaretta függővé. A nikotin iránti vágy nehezíti e függőség megszüntetését. Már egész fiatal korban, vannak akik tizennégy évesen is a rabjává válnak, eleinte csak azért gyújtanak rá, hogy ne lógjanak ki a sorból vagy, hogy ezzel felkeltsék mások figyelmét, később már függővé válnak.

Nehéz megszabadulni tőle, sokszor nem is maga a dohánytermék okozza a függőséget, hanem maga a mozdulat sorozat okozza a kielégülést, megnyugvást. A legnehezebb, ha valaki a megszokta, hogy úgy kezdi a napját, hogy reggel megissza a kávéját és mellé elszív egy vagy akár több száll cigarettát. Ilyenkor a reggeli mozdulat sorozat hiánya okozza azt az érzetet, hogy nem teljes értékű a napunk kezdete.

Számos segédeszköz létezik, amely segít a leszokásban, de ami nagyon fontos, hogy mindez párosuljon akarattal és azzal a tudattal, hogy változtatni akarunk életünkön. A dohányzásnak is, mint számos káros szenvedélynek is vannak fizikailag károsító hatása. Ilyen például a tüdőrák, illetve a szájrák kialakulásának lehetősége. Nem törvényszerű, hogy olyan ember aki nem dohányzik nem kaphat ilyen betegséget, viszont a kialakulásuk lehetősége sokkal nagyobb a dohányosok körében, mint a nem dohányzóknál.

A terhesség alatti dohányzásnak súlyos magzat károsító hatása van. Kialakulhat a csecsemőknél asztmára való hajlam, sőt koraszülést is eredményezhet. Segíthet a leszokásban a nikotin tapasz használata, mert mérsékli a nikotin iránti vágyunkat. Vannak rágók és tabletták is, melyek segítségünkre lehetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük