Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a migrén?

Milyen betegség a migrén?

A migrén másnéven heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, rendszerint csak fej egyik oldalát érinti, de vannak esetek amikor akár kétoldali fájdalom is jelentkezhet. A fájdalom általában havonta jelentkezik, vannak esetek amikor egy hónapban többször is hirtelen jelentkezik minden előzmény nélkül lép fel. Vannak esetek amikor csak néhány óráig jelentkezik, de eltarthat akár több napig is vagy akár egy hétig. Gyakran hányinger, hányás is kíséri a fájdalmat.
Bármely életkorban kialakulhat, de jellemzően inkább a felnőttek körében és számos vizsgálat igazolta, hogy a nők körében háromszor annyi megbetegedés figyelhető meg, mint a férfiaknál. Valószínű, hogy akár örökölhető a migrénes fejfájás. Hormonális oka is lehet a fejfájásnak, talán ezért nagyobb a megbetegedés a nőknél, hisz a fogamzásgátlószerek is befolyásolhatják, sőt mivel menstruáció alatt is hormonális változások mennek végbe akár kísérheti azt is fejfájás.
A migrén legelején fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jókedv léphet fel. Később kialakul a görcsös, erős fájdalom, melyhez hányinger, akár hányás is kapcsolódhat. A fény és hanghatások is zavaróvá válhatnak.
A kezeléshez fontos megállapítani a fejfájás kialakulásának valódi okát és elsődlegesen azt kell kezelni. A tüneti kezelésekre megfelelők a gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítók. Ha a fáradságból ered a probléma megfelelő mennyiségű pihenés ajánlott. Ha sűrűn jelentkezik a migrénes fejfájás mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy a valódi ok kerüljön kiderítésre és kezelésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük