Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a migrén?

Milyen betegség a migrén?

A migrén gyakran jelentkező fejfájással járó megbetegedés. Ez a fajta fejfájás abban tér el a másfajta fejfájásoktól, hogy a koponya oldalsó részében jelentkezik. Megjelenése elsősorban a serdülőkorban jellemző, később jellemzően csökkennek a tünetek. A nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.
A fejben jelentkező fájdalmat gyakran előzi meg látászavar, az ezt követő fejfájás a koponya oldalsó részében jelentkezik, ritka esetben átterjedhet a fej egész részére.

A migrén örökölhető, de megjelenésében a keringési zavarok, fokozott munka, stresszhelyzetek, indulat, bizonyos ételek, például a banán, sajt, vagy kávé elhagyása is szerepet játszhatnak. Kezelésére érdemes őszi margitvirágot használni forrázatként, de a komló és a zsálya is segíthet, szintén forrázatként felhasználva. Gyógyszert rögtön be kell vennünk, amint jelentkeznek a migrén tünetei, mivel később nem csillapítható a fájdalom.

Az emésztőrendszer eredetű migrén orvosolására érdemes articsókát használni száraz kivonatként, de segíthet a fahéj – energiákat mozgósít –, az útifű és a szenna – utóbbiakat magként használjuk.
A megelőzése érdekében azonban mi magunk is segíthetünk, például azzal, hogy kiegyensúlyozottan, fokozott odafigyeléssel étkezünk. Próbálkozhatunk relaxációs technikákkal, gyakorlatokkal, ezek enyhíthetik a tüneteket. Az életmódváltás is segíthet, a sok mozgás, a szabad levegő, az ülő munka melletti minél több mozgás megelőzik a stresszhelyzetek kialakulását, így a migrén kialakulásának veszélyét is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük