Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a Melanoma ?

Milyen betegség a Melanoma ?

Különösen veszélyeztetettek azok az emberek, akiknek nagyszámú, 20-nál több anyajegyük van, akiket fiatalabb korban sokszor ért bőrt károsító napsugárzás, akik egész évben hetente többször járnak szoláriuma, és akiknek családjában már volt rosszindulatú bőrdaganat. Azok az anyajegyek, amelyek többször megsérülnek, szintén veszélyeztetett anyajegynek tekinthetők. Vannak olyan melanomák is, amelyek helyén eredetileg bizonyíthatóan nem volt anyajegy, a daganat az ép bőrön keletkezett.

Ennek megfelelően, ha egy meglévő barna, festéksejtes elváltozás megváltozik, nő, részleteiben sötétedik, sebessé válik, nedvezik, nyúlványokat bocsájt ki, vagy gyulladásos, piros esetleg fehér udvar jelentkezik körülötte, haladéktalanul szakorvosi ellenőrzésre szorul.

Ugyancsak azonnal meg kell mutatni azokat az új bőrjelenségeket, amelyek a fenti leírásnak megfelelnek, és olyan területen jelentkeznek, ahol korábban bőrelváltozás sem volt. Kezelése csak és kizárólag a korai szakaszban, megfelelő biztonsági zónával végzett, teljes, szövettani vizsgálattal ellenőrzött sebészi eltávolítás hozhat gyógyulást.

Ez azt jelenti, hogy a sebész oldal irányban és mélységben néhány mm-es biztonsági zónát hagyva kimetszi a daganatot. A szövettani vizsgálat igazolja, hogy az összes daganatsejt eltávolításra került-e, vagyis a daganat ép szövetekkel körülvéve, egy darabban kikerült-e a szervezetből. Ezeket a kezelési szabályokat mindig be kell tartani, és ennek értelmében szigorúan tilos a festékes bőrelváltozásokat egyéb módszerrel eltávolítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük