Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a kondróma?

Milyen betegség a kondróma?

A kondróma elnevezésű betegséget nem sokan ismerik, legalábbis a nevére nem mindenki kapja fel a fejét hirtelen, hogy máris tudja, miről van szó. A kondróma név egy már sokkal ismertebb betegséget takar, amely nem más, mint egy jóindulatú csontdaganat. Ez a daganat porcszövetből épül fel, kialakulásának helye általában a kar, azon is az ujjpercek vagy a kéztőcsont. Jellemzően a 10 és 30 év közötti korosztálynál jelenik meg.

Diagnózisa, felismerése nem a legegyszerűbb, hisz ez a betegség akár évekig is tünetmentesen a szervezetben van. Általában vagy véletlenül jönnek rá, például ha a pácienst egyéb más ok miatt röntgenezik és a felvételen jól látható a kondróma is, vagy pedig némi fájdalom jelzi a létrejöttét és az egyén orvoshoz fordul a panaszaival.

A kondróma általában jellegzetes képet mutat a röntgenfelvételen, így az orvosoknak könnyű eldönteni, mivel van dolguk, hisz ez a betegség az ujjpercek közepén jelentkezik általában, éles szegéllyel rendelkezik. Azonban ha mégsem tudják csak a röntgenfelvétel alapján felállítani a diagnózist vagy fájdalmat okoz a kondróma, akkor szövettani vizsgálat is szükséges, melyhez biopsziát végeznek és így kiderül, hogy a daganat jó vagy rossz indulatú.

Gyógyítására egy megoldás létezik: a kondrómát ki kell kaparni és csontforgáccsal helyettesíteni a létrejött lyukat. Ha a kondróma növésben volt, akkor nagy a valószínűsége, hogy újra kialakuljon.

A beteg az esetek 99%-ában a kezeléssel megfelelően gyógyul, ritkán, csak a fennmaradó 1%-ban jöhet létre az úgynevezett kondroszarkóma, amely már rosszindulatú.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük