Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a horkolás?

Milyen betegség a horkolás?

A horkolás sajnos számos pár életét keseríti meg, ez egy olyan dolog amivel az ember nem szívesen keresi fel a háziorvosát. Eléggé megnehezíti mind a horkoló mind pedig párjának, társának életét,hisz egyikük sem tud kellőképpen nyugodtan pihenni. A horkolásnak komoly egészségügyi kockázata is van, amivel nem igazán törődik az emberek többsége, hisz nem is sejtik. Csak akkor vesszük észre amikor már alvás közben a légzésünket is zavarja, a többség ilyenkor fordul először orvoshoz. A horkolás utalhat akár komoly betegségre ilyen például az alvási-apnoe. E betegség jellemzője, hogy a beteg légzése többször is leáll alvás alatt és ez felébreszti, viszont számos esetben reggel erre nem is emlékeznek. Ez a komoly betegség a horkolással szenvedők mintegy 50-60%-át érinti.
A horkolása levegő áramlása közben jelentkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramlik és valamilyen akadály végett vibrál. A hangosabb és erőteljesebb horkolás a test nagyobb megterhelését eredményezi, ami pedig a szívre is hat. Ezért egy bizonyos idő eltelte után akár magas vérnyomáshoz is vezethet.
A korral arányosan a horkolás rosszabbodik, hangosodik és egyre jobban megterheli a szervezetet alvás közben.
A horkolásnak nincs konkrét kezelése kicsit javít rajta, ha lefekvés előtt kerüljük a nehéz ételeket, az alkohol fogyasztását. A megfelelő testtartás egy horkoló ember számára inkább az oldalt fekvés. A gyógyszertárakban kaphatók tapaszok, melyek kicsit enyhítik ezeket a panaszokat és segítik a szervezet pihenését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük