Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a fénykárosodás ?

Milyen betegség a fénykárosodás ?

Egyéni érzékenységtől és a napsugárzás erősségétől függően 2-6 órával a napozást követően a bőr húzódik, kipirosodik, tapintásra érzékennyé, meleggé válik. Általában 16-24 óra múlva érik el a tünetek maximális erősségüket. Súlyos esetben a bőr olyannyira fáj, hogy még könnyű ruha érintését sem képes elviselni, és általános tünetek – hányinger, hidegrázás, láz, szapora szívverés – is jelentkezhetnek (“napszúrás”). A bőr hólyagossá válhat, és kb. egy hét múlva lehámlik. Súlyos égést követően maradandó pigmentfoltok alakulhatnak ki. Kötőhártya-gyulladás is kialakulhat elsősorban olyan területeken, ahol a hófedte vidék fokozza a fényhatást (“hóvakság”).
Teendők: legfontosabb a megelőzés, a megfelelő fényvédelem. Enyhe napégés esetén hűvös, árnyékos helyen panthenol, alumínium acetát tartalmú bőrnyugtató, napozás utáni naptejjel való bőrápolás után langyos vizes borogatás 3-4 alkalommal 20 percig. Napszúrás esetén gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító tabletta, bőséges folyadékpótlás javasolt. Heves általános tünetek jelentkezése és kiterjedt, súlyos napégés esetén azonnali orvosi segítsége szükséges. Különösen a kisgyermekeknél lehet veszélyes, akár életet veszélyeztető a “napszúrás” (agyödémát okozhat).

Bőrünk naptűrő képessége genetikailag kódolt, mely meghatározza a bőr pigmenttartalmát és a napsugárzás hatására termelődő melanin mennyiségét. A melanin gyakorlatilag szivacsként felszívja, elnyeli a fény energiáját, így megvédi a további károsító hatástól bőrünket. Az elszenvedett fényártalmat a bőr “nem felejti” el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük