Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a benőtt köröm?

Milyen betegség a benőtt köröm?

Az egyik szinte leggyakoribb ambuláns műtét. A betegség lényege, hogy a körömszél, a körömsánc alá növekszik és felgyűri azt. Ennek a folyamatnak az eredménye nagyon fájdalmas és számos betegnél akár gennyfolyás is jelentkezhet. A fájdalom eleinte csak akkor jelentkezik, ha a terület érintkezik valamivel, de később a gyulladás kialakulása után már állandósul, még akkor is ha nem éri semmilyen irritáció.
A benőtt köröm kialakulásának elsődleges oka a betegnél kialakult rossz szokás, ezért inkább a láb körmein figyelhető meg. A fő okot az jelenti, hogy a kéz körmeihez hasonlóan ívesre vágjuk a láb körmeit is ezáltal mi teremjük meg a lehetőségét a benövés kialakulásának. A mai divat is okozhatja ezt a kellemetlenséget, hiszen a túl szűk orrú cipő egymáshoz préseli a lábujjakat ezáltal előidézi a benövés lehetőségét.
A benőtt körömnél ritkán hatnak az alternatív kezelések, mint például a láb áztatása vagy fertőtlenítés általában csak a műtéti beavatkozás hozza meg a kellő eredményt. A műtétet gondosan előkészítik megfelelő érzéstelenítő használatával és a köröm teljes fertőtlenítésével. A beteg az egész folyamatból semmit sem érez, köszönhetően a fájdalomcsillapítónak.
Nagy a veszélye, hogy a benőtt köröm jelensége újra kialakuljon a műtét és a lábadozás után, ennek a lehetőségét lehet számos tényezővel csökkenteni. Ezt csökkentik a helyes körömápolási szokások kifejlesztése, kényelmes lábbeli használata. Fontos a jelenség megelőzése, mivel nagy fájdalom kerülhető el általa és számos kellemetlenség kerülhető így el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük