Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a basalioma nevű bőr betegség ?

Milyen betegség a basalioma nevű bőr betegség ?

A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Korábban szinte kivétel nélkül a 40 évnél idősebb betegeknél észlelték, ám az utóbbi időben valószínűleg a túlzott mesterséges és természetes napozás és a fényvédelem elmulasztása miatt egyre többször fordul elő fiatal, 20-30 éves embereknél is. Noha a rákbetegségek csoportjába tartozik, ezek között viszonylag kedvező viselkedésű, ugyanis szinte soha nem támadja meg a belső szerveket, nem képez áttéteket.

Veszélyessége abban áll, hogy hosszabb, éveken át történő fennállása esetén elpusztítja a környezetében lévő szövetek, súlyos vérző sebeket okozva, amelyek szerencsétlen esetben, különösen az arcon, ritkábban a törzsön és a végtagokon pirosas, nem gyógyuló, felületes seb keletkezik, amely mindenféle külső és belső kezelés ellenére lassan növekszik. A növekedés során egyre gyakrabban vérzik, a közepén lévő seb mélyebb, néha viszont gombaszerűen kiemelkedik. Szélei részein kissé csillogó szegély jelentkezik. Gyakori, hogy a beteg állandóan eltávolítja a daganaton képződő pörköt, nehezen gyógyuló sebnek tartja azt, ezért nem megy orvoshoz.Gyógyítása alapvetően a sebészi eltávolítása.

Minden esetben törekedni kell a teljes egészben történő, szövettani vizsgálattal igazolt kimetszésre, ebben az esetben a gyógyulás szinte 100%.os. A megfelelően kezelt, időben felismert basaliomák ritkán újulnak ki, azonban nem kizárható, sőt viszonylag gyakori, hogy egy másik testtájon újabb basalioma keletkezik. Ennek megfelelően a beteg 3 havonkénti ellenőrzése ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük