Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a bárányhimlő?

Milyen betegség a bárányhimlő?

A bárányhimlő egy gyermekkori betegség , amelyen többségében minden gyerek átesik. A bárányhimlő egy fertőző cseppfertőzéssel terjedő, viszkető, piros, hólyagos pattanásokat és lázzal járó vírusos megbetegedés.
Általában aki átesett ezen a fertőzésen az egy életre védetté válnak. Vannak viszont olyan esetek, amikor másodjára is elkaphatunk, ha esetleg az első az enyhe vagy nagyon korán átesett az illető rajta.
A bárányhimlő általában zavartalanul lezajlik a betegen és nagyon minimális esetben alakulhatnak ki szövődmények. Védőoltással viszont lehet védekezni.
A bárányhimlő általában a gyerekek körében elterjedt és legkésőbb 15 éves korig minden gyermeken átmegy ez a betegség. Mivel ez a betegség nagyon ragályos, ezáltal egy zárt gyerek közösségben hamar elterjedhet. A lappangási idő általában 14-21 nap. Az első hólyagok kialakulása előtt már 1-2 nappal már fertőz. A sok kis piros viszkető hólyagok leginkább az arcon a karokon ,a hason, és a háton alakulnak ki, majd később az egész testet beterítheti a piros hólyagok. A bárányhimlő első hetében általában lázzal is jár. Ha a gyerek nem vakarja el a hólyagokat akkor a bárányhimlő zavartalanul gyógyulhat.
Ha elkapták a gyerekek a himlőt, akkor a legfontosabb az első héten az ágynyugalom. Ha a gyermeknek viszket akkor hintőporral tartsuk mindig szárazon. A körmöket le kell vágni, és mindig tisztán kell tartani, hogy ne hogy elvakarjuk a hólyagokat és elfertőzzük.A gyógyszertárban is lehet már kapni kimondottan bárányhimlőre szereket.
A betegség természetesen védőoltással megelőzhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük