Kezdőlap » Betegségek » Milyen a bárányhimlő

Milyen a bárányhimlő

A bárányhimlő első jele rendszerint néhány jellegzetes kiütés a testen és arcon: kiemelkedő göböcskék, némelyiken apró, sárga vízhólyag. A kiütés alapja és a környező bőr piros. a finom falú hólyagocska néhány óra múlva kifakad és pörkösen beszárad.
Amikor az orvos diagnózis megállapítására készül, elsősorban a már pörkös kiütéseket vizsgálja és friss hólyagok után kutat.

Újabb kiütések megjelenése még további 3-4 napig várható. Nagyobb gyermekek vagy felnőttek általában rosszabbul tűrik a bárányhimlőt, erős fejfájásuk lehet már egy nappal a kiütések megjelenése előtt, a kisgyermekek viszont nem is igen veszi észre, hogy egyáltalán betegek.
A láz kezdetben rendszerint alacsony, de másnak vagy harmadnap magasabbra is felmehet. Vannak gyermekek, akik egyáltalán nem is érzik rosszul magukat, és a hőmérsékletük sem emelkedik 38° fölé.

Másoknak viszont rossz közérzetük és magas lázuk lehet. A kiütések rendszerint viszketnek. Orvost kell hívni (a gyerek fertőző beteg, ne vigyük a többi gyerek közé a rendelőbe!), ha a gyermeknek kiütései vannak, ha láza van vagy rossz a közérzete, hogy megállapíthassa, milyen betegségről van szó.
A bárányhimlő például össze lehet téveszteni a fekete himlővel vagy más betegségekkel. A gyermeket tartsuk ágyban mindaddig, amíg még újabb hólyagok jelennek meg a testén. A viszketést enyhíti a meleg, szódabikarbónás fürdő naponta két-háromszor 10 percig. Kis kád vízhez egy csésze szódabikarbónát adjunk, nagyobbhoz kettőt. Ne dörzsöljük le a hólyagokat! Vágjuk a gyermek körmét rövidre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük