Kezdőlap » Baba-mama » Milyen bakikat követhetünk el a gyermeknevelésben?

Milyen bakikat követhetünk el a gyermeknevelésben?

Kezdő, vagy rutinos anyukák is egyaránt beleeshetnek olykor egy-egy olyan nevelési hibába, melyről nem gondolnák hogy rosszat tesznek, ám mégis. A nevelési bakik között első általában az, amikor a szülő nem vonja bele a kisgyermeket a beszélgetésbe, mert úgy gondolja hogy még úgy sem érti azt amiről szó van, hiszen még kicsi hozzá. Azonban nem is sejtik, hogy ezzel a gyermekben nemcsak a feleslegesség, és az elutasítottság, de a butaság érzetét is keltik! Emiatt hajlamos lesz a gyerek arra, hogy később rossz társaságba keveredjen, hiszen ott legalább elfogadják, és meghallgatják.
Szintén gyakori nevelési baki az, hogy folyton felemlegetjük azt a rosszat, „bűncselekményt”, amit a gyermekünk elkövetett korábban. Ezzel nemcsak hogy nem hagyjuk a kisgyermeket megszabadulni a bűnös, s ezáltal negatív érzésektől, egyenesen azt az érzést keltjük benne hogy ő a hibás, és emiatt az is előfordulhat hogy már nem érzi feltétlen szeretetünket. Vagyis ismét oda lyukadunk ki, hogy magát hibáztatja, és saját magát nem fogadja el.
Szintén tipikus nevelési baki, amikor mindent megteszünk azért, hogy a gyermekünk ne csináljon semmit, és maradjon nyugton. Azonban ez azért nem jó, mert a gyereknek állandóan jár az agya, pörög, és az érzelmek is kavarognak benne, vagyis valahogy ki kell hogy adja magából ezeket. Az, hogyha folytonosan elfolytjuk a benne lévő dolgokat hosszú távon nemcsak érzelmi, de fizikai problémákban is kiütközhet. A legjobb, ha ilyenkor valamilyen aktív feladatot adunk neki, melyben „kitombolhatja” és lefáraszthatja magát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük