Kezdőlap » Családi élet » Milyen az óvodáskori szerelem?

Milyen az óvodáskori szerelem?

Érzelmeink ( negatív, pozitív ) minden életkorban jelen vannak az életünkben. Ezeknek kifejezése minden életszakaszban más és más módon történik.
Óvodáskorban alakulnak társas kapcsolataink, akkor kerülünk egy olyan közegbe, ahol figyelembe kell vennünk mások igényeit, szabályok szerint élünk és alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Megjelenik az együtt játszás, a szerepjátékok . Kudarcok sorozatát kell tudnunk elfogadni, bizonyos helyzetekben feltalálni magunkat.
Az óvodáskorú gyermekek is lehetnek szerelmesek. Más tartalommal bír, mint felnőttkorban, de mindig nagyon fontos meghatározó tényezője életünknek és felnőttkorban is megmosolyogjuk az emlékét.
A gyerekek más szempontok alapján lesznek szerelmesek. A belső tartalom itt nem annyira iránydöntő, a külsőségek ragadják meg őket először. ( pl. szép a haja, szép játéka van stb. ) A szeretet kifejezésére más módszereket alkalmaznak, mint az idősebb korosztály, apró csipkelődések, haj húzogatás, a másikkal való játszás jellemzi. Megmutatják egymásnak játékaikat és megvédik egymást a támadásokkal szemben. Bevallják egymásnak szeretetüket és hangoztatják.
Szülőként mindig hallgassuk meg gyerekünket ha mesél nekünk, biztassuk, hogy legyen kedves, mosolygós a kiszemelttel. Apró kedvességgel is meglepheti, rajzolhat neki. Értessük meg vele, hogyha verekedős, rosszindulatú az nem fog tetszeni a másiknak.
Ebben az időszakban folyamatosan beépíthetjük a gyermek személyiségébe a pozitív tulajdonságokat. Fontos a személyes példamutatás, ha otthon azt látja, hogy a szülők vitatkoznak, csúnyán beszélnek egymással ő is így fog tenni és nem fogja érteni, hogy miért helytelen amit tesz.
És ami még nagyon fontos: mindig vegyük komolyan gyermekünk érzéseit!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük