Kezdőlap » Betegségek » Milyen az a kontakt ekcéma ?

Milyen az a kontakt ekcéma ?

Az ekcéma különböző típusai között elsőként a kontakt ekcémát kell említenünk, amely az ún. civilizációs betegségek körébe tartozik, de közel másfél ezer éve ismert. Halmozott megjelenése az utóbbi évtizedekre szorítkozik, mert a XX. században a kontakt túlérzékenység kialakulására az otthoni környezet és a munkahely számos lehetőséget nyújt. A gyógyszerek bő és egyre bővülő választéka mellett a modern életformával járó magasabb szintű testkultúra, a fejlettebb higiénia, a számtalan testápoló szer tovább bővítik a környezeti allergizáló anyagok választékát.

A társadalmi haladással, pontosabban az ipari tevékenység fejlődésével kiterjedt a foglalkozási kontakt ekcéma is. A gyakorlati tapasztalatok alapján a környezeti és a foglalkozási allergénnek nem határolhatók el pontosan. A foglalkozási allergének nagy része bizonyos idő után környezeti allergénként is megjelenik. A kontakt ekcémát előidéző okok felderítésében is segítséget jelent a kórelőzmény feltárása és a beteg megfigyelése, de a bizonyítása csak a beteg vizsgálatával, tesztelésével – azaz provokációjával oldható meg.

A provokáció, bizonyítási próbák közül a felhasználás és az értékelés szempontjából az ún. epikutan teszt vagy rátevési próba élvez elsőséget. A vizsgálat során a kérdéses allergént a már tünetmentes beteg hátbőrre helyezik fel, majd 24 órán keresztül ott hagyják. A teljes vizsgálat 3-4 nap alatt zajlik le. A foglalkozási betegségek terjedésében a különleges munkaártalmak mellett döntő szerepük van a nem kielégítő higiénés körülményeknek és annak is, hogy az iparosodással nem mindig esetben halad együtt a munkavédelem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük