Kezdőlap » Kert » Milyen az indiai futókacsa háziállatként?

Milyen az indiai futókacsa háziállatként?

Az indiai futókacsát pingvinkacsának is szokták nevezni mókás, felegyenesedett tartása miatt. Ha a fű között keresgél, akkor hasonló a tartása a többi kacsafajtához, mikor viszont a környezetét figyeli meg vagy a reggelijét várva lesi a gazdasszonyt, teljesen kiegyenesedett háttal egészen magasnak tűnik. Tartása miatt a lépegetése is inkább emlékeztet gyaloglásra, mint totyogásra, és ráadásul tényleg nagyon gyorsan fut.
Összeszedi a kártevőket a kertben, nagy kedvence a meztelen csiga. Angliában például bérelni is lehet futókacsát, hogy a meztelen csigákkal ellepett kertet néhány hét alatt teljesen megtisztítsák. Ráadásul összeszedik a csigapetét is, amivel a későbbi szaporodásukat is megelőzik. A házas csigákat is megeszik, ha sikerült feltörniük a házat, vagy az itatóvízbe dobott csiga megfullad és félig kilóg a házából.
Szeretnek a fűben, konyhakertben turkálni, de különösebb kárt nem okoznak. Megcsipkedik a kukorica friss hajtásait és a káposztafélék leveleit, de amint a növény túlnőtt a 30-40 cm-es magasságon, már semmilyen kárt nem tudnak tenni benne. A salátaféléknek viszont túlságosan is nagy barátja a futókacsa, ezek ráadásul még elég sérülékenyek is, érdemes elkülöníteni őket.
Összeszedik az elszórt magokat is, egész nap kutakodnak a fűben, ezért ha elég nagy és változatos növényzetű helyen vannak tartva, akkor csak kiegészítő tápozásra van szükségük.
Nagyon szeretnek úszni és fürdeni, nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra. Szeretik a kerti tóban kergetni egymást, 4-5 másodpercet is el tudnak tölteni teljesen a víz alá bukva úgy, hogy a medence egyik oldalán merülnek le és a túl oldalán jönnek fel, egymást ijesztgetve.
Változatos színekben szerezhető be, emiatt néha nehéz megkülönböztetni a tojókat és gácsérokat egymástól, a fehér szín esetében például csak fél kg méretbeli különbség van köztük, és egy kicsit másképp gágognak (amit 6-8 kacsa esetén nehéz kihallani a kavalkádból). Nagyon mókás, szórakoztató állatok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

2 hozzászólás

  1. sztem tök jó ez az oldal!
    nekunk is van ilyen fajta kacsánk és friss tartok vagyunk ezert elolvastam az oldalt
    hasznos volt !
    köszikee !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük