Kezdőlap » Családi élet » Milyen az első nap az oviban?

Milyen az első nap az oviban?

A normális négyéves gyermek úgy feltalálja magát az óvodában, mint kacsa a vízben. Nincs szüksége kíméletes szoktatásra. Egészen más a helyzet az érzékeny, anyás, hároméves gyermekkel. amikor először otthagyják az óvodában, nem kezd mindjárt sírni, csak egy idő múlva kezd hiányozni neki a mama. Ha észreveszi, hogy nincs vele, megrémül. Másnap nem akar elindulni hazulról. Az ilyen félénk gyermeket fokozatosan kell az óvodához szoktatni.

Ez a fokozatosság természetesen csak akkor hajtható végre, ha az édesanyának módja van rá, hogy a gyermek óvodába adása utána is, legalább egy időre, mellette maradjon. Néhány napig maradjon az édesanya a közelben, míg ő a gyerekkel játszik. (pl. a játszótéren), és aztán vigye haza egy idő múlva.

Minden nap hosszabb ideig maradjon az óvodában. Eközben kiépülnek a gyermek kapcsolatai óvónőnél és a többi gyermekkel is, és ez biztonságot ad neki akkor is, ha az anya már nincs mellette. Sokszor a gyermek egészen jól érzi magát egy pár napig egyedül is, de aztán egyszer elesik, megüti magát, és a mamáját hívja.
Ha az édesanya az óvodában van is, a gyermeke közelében, maradjon a háttérben. Az a cél, hogy a gyermek a többi gyermekkel játsszék és eközben egy időben felejtse el a mamát. Sokszor az anya félelme nagyobb, mint a gyermeké. Többször egymás után elbúcsúzik tőle, olyan aggódó arccal, hogy a gyermekben ilyen gondolatot ébreszt: “Úgy néz rám, mintha valami iszonyúan borzalmas dolog történne, ha egyedül maradok itt. Jobb lesz ha nem engedem elmenni.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük