Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen az egészséges étrend?

Milyen az egészséges étrend?

A kiegyensúlyozott étrend minden életkorban döntő szerepet játszik az egészség megőrzésében, de tudnunk kell hogy segíthet megelőzni az idült időskori betegségek jelentős részét is.
A táplálkozás az élet egyik legfontosabb örömforrása- amely egyúttal alapvetően befolyásolja egészségi állapotunkat. Az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele ugyanis idővel kihat a vérnyomásra, a testsúlyra, a vércukoregyensúlyra, a koleszterinszintre, a közérzetre, és az immunrendszerre. A tányérunkra kerülő ételek – az életmóddal és az öröklött hajlammal karöltve- meghatározzák, hogy magas kort érünk meg jó egészségben, vagy fiatalon szívinfarktuson, szélütésen esünk át, illetve cukorbajban, rákban szenvedünk.
Becslések szerint az idősödő emberek egészségügyi problémáinak legalább egyharmada, esetlegesen akár a fele is összefüggésbe hozható a táplálkozással. Pedig nem szükséges különféle diétákba kezdenünk, néhány kisebb változtatás is elegendő : például fogyasszunk hetente legalább egyszer halat, a napi étrendünkben növeljük egy- két adaggal a zöldségek mennyiségét, és rostban gazdag gabonapelyhet együnk reggelire!
A különböző típusú élelmiszerek helyes arányát mindennapi táplálkozásunkban leginkább egy piramis formával szemléltethetjük. A piramis alapját a gabonafélék, valamint a zöldségek és gyümölcsök alkotják, ezután szerényebb mennyiségű fehérje és csupán alkalmanként fogyasztott, kevés zsír és finomított cukor következik.Az új megközelítés értéke abban rejlik, hogy a koszorúér- betegségtől a cukorbajig számos súlyosabb betegség kockázatát csökkenti.
Világszerte azon népcsoportoknál, ahol alacsony az idült megbetegedések száma, az emberek hasonló “növényi alapú”
étrendet követnek.
Természetesen az egyes népek táplálkozási hagyományai a lakóhelyünktől függően változnak. Mind a mediterrán, mind az ázsiai étrendre igaz például, hogy sok benne a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs, a zöldség, és igen kevés a telített zsírsav. Bár arról szó nincs, hogy aki ezeket a konyhaművészeti szokásokat követi, az elnyeri az örök fiatalságot, de nagyobb bizakodással tekinthet a hosszú, jó egészségben töltött időskor elébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük