Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen az egészséges cipő?

Milyen az egészséges cipő?

Nem magas a sarka, rugalmas a talpa, nem szorít sehol, de nem is túl bő, viszont stabilan tartja a bokát, a lábakat. Szóval kényelmes. Ne te légy a cipőért, legyen a cipő érted. A divatcipők az egészségre fittyet hánynak, és nagyszerűen hozzásegítenek egy bokasüllyedéshez, izomrövidüléshez, lúdtalphoz, bütykösödéshez, kalapácsujjhoz, izom- és gerincfájdalmakhoz és még sorolhatnám. Csak azért, mert nem engedik dolgozni a lábizmokat. Amelyik izom nem dolgozik, az elsatnyul.

Mivel nem tudjuk megtenni, hogy napközben sokat járkáljunk mezítláb, természetes talajon, ezért a cipő az a szükséges eszköz, melynek pótolnia kellene a helyes tartást, a megfelelő izommunka feltételeit. Ez pedig nem könnyű dolog.

A merev és sima cipőtalp nem dolgoztatja a talp izmait, természetellenes mozgásra késztetve a lábakat. A jó cipőben nem fárad el a lábad, nem érzed azt, hogy szeretnél már tőle megszabadulni.
A rugalmas talpak mellett a bokák megtámasztása éppoly fontos. Szeretünk ugyanis rabjaivá válni járási szokásainknak, melyek leginkább a csámpázáshoz hasonlóak. Vagy befelé, vagy kifelé dől a bokánk, ami szintén egyenlőtlen tehermegosztást ró a talpakra.

A magas sarkak szintén terhelik a talp vastag párnáit, melyeknek nem az a rendeltetése, hogy a testsúly nagyobb részét megtartsák. Ez a lábtő, vagyis a sarkak területének a dolga. A nagyon magas sarkú cipő folyamatos viselése nemcsak átrendezi a test alátámasztását, de a haránt irányú boltozatot is tönkreteszi. A talpak lesüllyednek, az izmok megnyúlnak. A cipő sarka 2-3 cm legyen, maximum 4. Jó megoldás cserélgetni a cipőket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges italok: borsmenta-, gyömbér-, és jeges tea házilag

A tea az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Nemcsak sokoldalú ízvilága teszi különlegessé, hanem a pozitív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük