Kezdőlap » Betegségek » Milyen az egész évben tartó allergia?

Milyen az egész évben tartó allergia?

Az allergiának gyakorlatilag első kézben két fajtáját különböztethetjük meg aszerint, hogy az allergiás tünetek milyen gyakran, és mennyi ideig jelentkeznek. Eszerint megkülönböztethetjük egymástól a szezonális allergiát, mely csak ideiglenesen jelentkezik, és az egész évben tartó, vagy más néven perzisztáló allergiát.
Utóbbit, azaz az egész évben tartó allergiát az olyan allergének váltják ki, melyek egész évben jelen vannak életünkben és környezetünkben. Ilyen lehet például a por, illetve az olyan anyagok, melyek például a levegőben, vagy a háztartásban megtalálhatóak. Ez az allergiatípus általában a leggyakoribb esetekben az orr tüneteiben jelentkezik, vagyis folyamatosan jelen van az egyén életében az orrdugulás, orrfolyás, viszketés, tüsszögés. Ezeket összefoglalóan allergiás orrnyálkahártya- gyulladásként is szokás említeni, hiszen ez a kifejezés az összes ilyen típusú tünetet magában foglalja. Ritkább esetekben kialakulhatnak a szemen jelentkező tünetek, mint például az allergiás kötőhártya- gyulladás, mely akkor jelentkezik, ha a szemünkkel közvetlenül érintkezik az allergén, például beledörzsöljük a port véletlenül, vagy olyan kozmetikumot használunk, mely allergént tartalmaz.
Az egész éven keresztül tartó allergiának hasonló tünetei vannak, mint a hagyományos allergiának, azonban a „szokásos” orr-, szem-, és torokviszketés, az orrfolyás és orrdugulás mellett ennél a típusnál az is jellemző, hogy a fül megduzzad, és kissé romlik az illető hallása, mert folyamatosan úgy érzi, hogy be van dugulva a füle. Szintén jellemző az orrnyálkahártya duzzadása is. A kellemetlen tünetek kezelése ennél a típusnál nagyon fontos, valamint az is, hogy kiderítsük a kiváltó okot, hiszen akkor hatékonyabban tudjuk kezelni az allergiát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük