Kezdőlap » Betegségek » Milyen az alvási apnoe?

Milyen az alvási apnoe?

Sok ember horkol alvás közben, de semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki (főleg, hogy ők úgyse hallják) pedig betegség jele is lehet a horkolás, mint tünet. Ezt a betegséget alvási apnoe-nek hívják.
Az alvási apnoe egy súlyos alvási zavar. Alvás közben az ember nem kap levegőt, majd újra elindul a levegő vétel. Erre általában felébred az ember aalvás közben. Ezzel sokan nem tőrödnek, hanem csak alszanak továbbra is. Két fajtája van, az obstruktív, ez a torok ellazulása miatt keletkezik. A másik a centrális, ez azért van, mert az agy nem küld elég megfelelő jelet a légzésszabályzó izmoknak. Néhány esetben ez a kettő keveredhet, ekkor komplexről beszélünk.
Kezelése során egy készülék hordása válik szükségessé, ami szabaddá teszi a légutakat. Néhány esetben a torokról távolítanak el szöveteket, ezzel könnyítve a légzést.
Tünetei:
– napközbeni fáradság
– hangos horkolás
– alvás során légzés kihagyása
– száraz szájjal ébredés
– hirtelen légszomj
– reggeli fejfájás
– rosszul alvás
Ha ezek a tünetek előfordulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A horkolás hátterében nem mindig van alvási apnoe, de érdemes kivizsgáltatni a horkolást, ha annyira hangos, hogy a környezetet is zavarja. Inkább félni kell, mint megijedni.
Enyhébb esetben életmód váltással is javítható a betegség. A dohányzás elhagyása, egészséges étkezési mód, sportolás is sokat segít. Először ezt érdemes megpróbálni, mint hogy a torokból szedessünk ki szövetet, vagy légzést segítő maszkban aludjunk éjszakánként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük