Kezdőlap » Családi élet » Milyen, amikor férfi hordja a szoknyát?

Milyen, amikor férfi hordja a szoknyát?

Az európai civilizáció általában erős, gyakorlatias, asszertív, energikus, önálló lényként kezeli a férfiakat. Kérdés, hogy így van-e manapság is, amikor mind több köztük a metroszexuális- olyan jómódú nagyvárosi férfi, aki ideje és pénze zömét a megjelenésére fordítja. A metroszexuálisok egyébként talán Új-Guiena hegyvidékein is remekül éreznék magukat, ott, ahol a körülbelül 1000 fős csambuli törzs él.

A férfi- és női szerepek e törzsnél is eltérőek, de az európai civilizáció nemi szerepeivel éppen ellentétesek. Itt ugyanis matriarchátus uralkodik, vagyis a nő a család feje és a férfi gondoskodik a házi munkáról.
A gyerekeket már kiskoruktól erre nevelik- a lányok fegyverekkel, játszanak, míg a fiúk gyöngyfüzérekkel és díszekkel.

Neveltetésük miatt a csambuli törzs férfiai tehát olyanok, amilyeneknek a mi kultúránk a nőket tartja. Visszahúzódóak, szívesen pletykálnak és beszélnek ki másokat. Az önállóság semmiképp nem erős oldaluk. Gyakran gyűlnek össze azért, hogy minden lehetséges témát
alaposan megvitassanak, kiértékelik a törzs tagjainak kapcsolatait, nemegyszer pedig össze is vesznek. Idejük nagy részét a külsejüknek szentelik, hogy a lehető legjobban nézzenek ki.

Míg a csambuli férfiak pletykálnak, addig a nők a törzs túléléséről gondolkodnak: a földeken gondozzák a termést, vadászni vagy halászni mennek.
Egyáltalán nem illik rájuk a gyengébbik nemről alkotott hagyományos európai felfogás. A törzs legfontosabb árucikkét, a moszkitóhálót is ők szövik.
Piacra viszont velük tartanak a férfiak is, mert a hálók eladása számukra nagyon attraktív tevékenység. Ebből az alkalomból ugyanis a legszebb öltözékükben tündökölhetnek. De egyetlen férfi sem mehet egyedül a piacra, csak ha a felesége engedélyt ad rá.

A törzsi gazdaság és a diplomácia is a nők ellenőrzése alatt áll. Az európai férfihoz hasonlóan a csambuli nő is a legszebb férfit szeretné- aki jó esetben főzni is tud.
A csambuli törzs nemeinek szerepei jól mutatják, milyen nagy hatással lehet az emberre a neveltetés. Ugyanebből az is kiviláglik, hogy a nemi szerepek kizárólagos biológiai magyarázata mennyire félrevezető lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük