Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen alternatívái lehetnek a stresszoldásnak?

Milyen alternatívái lehetnek a stresszoldásnak?

Napjainkban a stresszt kinevezték népbetegségnek. Könnyen lehet, hogy igen csak élenjáró a beteg-statisztikákban, de nem szabad elhanyagolni a tényt, hogy ez a betegség kiinduló alapja lehet más, nehezebben gyógyítható kóroknak.
A stresszes életmód nem feltétlen választott verzió egy embernek. Különböző helyzetek kialakulhatnak anélkül is, hogy az illető tenne érte. Ha olyan ingerek érnek egy embert, melyre nem készült fel, illetve szervezetének nincs rá “válasza”, akkor fokozódhat a stressz-hormonok szintje. Emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a pulzusszám is. Látványos jelek is előfordulhatnak, ilyen a kézremegés, a sűrű pislogás, de vannak, akik egyszerűen blokkolással válaszolnak egy ilyen élethelyzetre, majd csak a későbbiekben jön ki rajtuk a stressz lereagálása.
Mivel az ilyen helyzetek szinte az összes energiatartalékot mozgósítani tudják, ezért érzünk a reakció után kimerültséget, iszonyú fáradtságot. Azonban a stressz miatt az emberek nagy többsége már nem tud visszatérni előző békés nyugalmas állapotába, így a nap további részében is “készültségi” szinten marad.
A stressz leküzdésére több alternatíva létezik. Vannak emberek, akik felismerve szervezetük túlterheltségét, életmódot változtatnak, s mindezt, nem pillanatnyi elgondolással, hanem hosszabb távra teszik. Vannak, akik megpróbálnak “ideiglenesen” ugyan, de gyógyszereket alkalmazni, melyektől megoldást várnak, de ilyenkor hatalmas a hozzászokás lehetősége. Akadnak olyanok, akik különböző légzéstechnikákat sajátítanak el, melyek ősi eredetük okán nagy elismeréseket tudhatnak magukénak. Ilyen megoldással nem terhelik szervezetüket, hiszen nincsenek kémiai anyagok, pusztán a belső energiáikat mozgósítják. Az ilyen légzéstechnikák alapja az, hogy a rekeszizmok jelentős mértékű megmozgatásával és az oxigén nagyobb mennyiségű áramlásával válnak felszabadultabbá, érzik magukat egy idő múlva tehermentesebbnek, s nyerhetik vissza teljes belső nyugalmukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az illóolaj története

Számos ókori kultúra ismerte és alkalmazta az illóolajokat. Növények különböző részeiből nyerték ki az eszenciákat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük