Kezdőlap » Étel » Milyen alternatív proteinforrásokat választhatunk?

Milyen alternatív proteinforrásokat választhatunk?

Napi 50 gramm (ajánlott napi bevitel) protein-adagunkat nem csak húsból, halból, tojásból, esetleg hüvelyesekből, vagy csírából, olajos magvakból tudjuk biztosítani.
Rovarok
A fejlődő világ országainak többségében fogyasztanak rovarokat. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete a hús alternatívájának tekinti a rovarokat, amit a holland rovarszakértő, Arnold van Huis megpróbál törvényesen is elfogadtatni. Szerinte a rovarokat könnyebb tenyészteni, mint a haszonállatokat, és kevesebb az ezzel járó hulladék is. A rovarok melegvérűek, így nem fogyasztanak sok energiát (és nincs szükségük táplálékra) ahhoz, hogy fenntartsák testhőmérsékletüket, ezért amíg 1 kg táplálékból csak 100 gramm marhahús lesz, addig rovarhúsból 600 grammot lehet előállítani.
A rovarokat kis mennyiségben hozzá lehet adni az ételhez, felhasználhatók süteményekben is, például megpirítva dió helyett.
Gombák
Nem a hagyományosan fogyasztott gombákra gondolunk, hanem fonalas gombakivonatra. Ismerős lehet talán a Quorn márkanév, amit egy leicestershiri falucska után neveztek el. A Quornt egy penészgombából (Fusarum venetatum, gombamicélium) készítik fermentációval.
A gombát 1967-ben fedezték fel és a belőle készült termék 1985 után került a boltokba, de elterjedését a Sainsbury ’s élelmiszerláncnak köszönheti. A micéliumos fehérjét egy ideig csak „gombafehérjeként” nevezték, amíg egy felügyeleti egység fel nem szólította a termelőket az elnevezés pontosítására.
Hüllők
A tengeri és szárazföldi teknősök, a krokodilok, a kígyók és gyíkok mind kulcsfontosságú fehérjeforrások a világ számos részén. Az egykor Európában ínyencségnek számító teknősbékaleves, amit a Távol-keleten és más helyeken is előszeretettel ma is fogyasztanak, teknőshúsból, és haslemezből készül. Ugyanakkor a krokodil-és aligátorhús leggyakrabban a bőripar mellékterméke. Egy, a hüllők fogyasztásának kockázatairól szóló tanulmány szerint (Journal of Food Microbiology 2009) a húsuk egészségre káros lehet, ha nincs megfelelően elkészítve. A húst ajánlatos fogyasztás előtt le kell fagyasztani, hogy a paraziták elpusztuljanak, és alaposan meg kell főzni, hogy megöljék a baktériumokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük