Milyen állatokkal találkozhatunk homokos tengerparton?

Sokak számára a homokos tengerpartok kihaltnak tűnik – leszámítva persze fürdőzőket, kagylógyűjtögetőket, szörfösöket, és a vijjogó sirályokat. Ez persze csalóka, mivel a felszín alatt, a homokan valósággal nyüzsögnek az állatok. Apálykor látható több száz nyílás, apró homok dombok is mind egy állatra utalhat. Kisebb lyukak lovasrákok üregeit jelezhetik. A nagyobbakat kagylók csinálják. Ceruzavékonyságú , kitüremkedő járatok gyűrűsférgek művei.

A pénzsünök, a hosszú tüskéjű , mélytengeri sünök rokonai V alakú nyomot hagynak maguk után. Szalag szerű mintázatok szívkagylókról vagy tengeri csillagról árulkodhatnak. A homok védelmet nyújt ezeknek az állatoknak. A felső partszakasz vidékein rakja le a kicsinyeit a visszavonuló víz. hínárt, kürtőcsigák papírvékonyságú petetokjainak sokaságát. Sirályok , szöcskerákok táplálkozik a tenger által szállította eleségből. A nyári nap elviselhetetlenül forró, kiszárítja a homok felszínét, és olyan melegre hevíti, hogy megégetheti a talpunkat. Párcentivel lejjebb hűvösebb és nyirkos.

Ezért van, hogy a legtöbb állat belefúrja magát. Ebben a rétegben mikroszkopikus nagyságú élőlények hemzsegnek. Például egysejtűek, zsinórférgek, parányi rákfélék. Kicsit nagyobb élőlény a lovasrák is megtalálható itt. Homokszínű állatok, lekuporodva, mozdulatlanná merevednek, ezért is olyan nehéz észrevenni őket. Többnyire mély üregekben vannak, és éjszaka táplálkoznak. A tengerpartok jellegzetes élőlényei még az apró lepkekagyló, szűrögetőrák, fésűs féreg, óriástalpú köldökcsiga, pénzkagyló, bársonyrák, tengeri uborkák és a pénzsünök. Ezért ha tengerparton járunk érdemes alaposabban körülnézni hátha összefutunk valamelyik itt felsorolt élőlény egyikével.

Add Comment