Kezdőlap » Családi élet » Milyen alkotás az anime és a manga?

Milyen alkotás az anime és a manga?

Az utóbbi pár évben meglehetősen népszerű lett kishazánkban Japán, így gyakran hallani az anime és manga szavakat. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mit takar a két elnevezés illetve mi a különbség közöttük. A manga története több száz évvel ezelőttre visszanyúlik, az anime első nyomai pedig az 1900-as évek elején jelentek meg. Azonban a mai értelemben vett anime és manga az 1970-es évekre alakult ki, azóta is folyamatosan változva.

A manga alapvetően a japán képregényeket jelenti. Általában a szót csak a jellegzetes nagy szemű, aranyos szereplőket felvonultató művekre használják, pedig Japánban ide tartoznak a kevésbé szép rajzolású, komikus alkotások is. Az egy fejezetnél hosszabb történetek antológiákban jelennek meg heti vagy havi rendszerességgel, fejezetenként. Ha egy történet elég népszerű az olvasói felmérések szerint, akkor akár egész hosszan is futhat, emellett megjelentetik önálló kötetenként is. A keményen dolgozó rajzolók általában maguk találják ki a történetet is, de vannak jól működő rajzoló-író alkotópárosok is. A legtehetségesebb és legnépszerűbb alkotók műveiből készülhet rajzfilmváltozat, azaz anime is.

Az anime elnevezés az animáció szóból jön, és Japánban mindenféle hazai animációs alkotásra használhatják. Elsősorban azonban a műfaj sajátosságait magukon hordozó sorozatokat értjük alatta. Egy részük mangából, videojátékokból, regényekből készül, de vannak teljesen eredeti alkotások is.

Mindkét műfaj sajátossága, hogy sokféle témát dolgoznak fel. Készülnek az akcióra és látványra fókuszáló művek elsősorban a fiatal fiúknak, míg a fiatal lányokat romantikus történetekkel szórakoztatják. Így bárki találhat a gyermekének megfelő, erőszakmentes de tanító jellegű, aranyos történeteket is. A felnőttek is ugyanúgy szeretik ezeket az alkotásokat, hiszen nekik is készülnek komoly hangvételű művek a háborús drámától a romantikus történeteken át a lét kérdéseit boncolgató elgondolkodtató művekig.

A manga és anime már világszerte annyi embert vonz, hogy erre teljes iparág épült. A rajongóknak gyártott kulcstartók és egyéb ajándéktárgyak mellett megjelentek az animecon elnevezésű rendezvények is. Tökéletes családi program egy ilyenre kilátogatni. Itt minden Japánról szól, a résztvevők sokszor beöltöznek kedvenc karaktereiknek majd versenyeznek egymással. Fontos leszögezni, hogy ez egy komoly hobbi ahol művészi szintű kosztümök készülnek.
Érdemes mindenkinek egy próbát tennie egy a korának és érdeklődési körének megfelelő animével vagy mangával, hiszen sosem lehet tudni, talán beleszeret a műfajba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjünk ismerkedni?

Sokan azt vélekedik, a személyes találkozás biztosabb, mint az interneten a párkereső oldalak. Szórakozóhelyre mennek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük