Kezdőlap » Baba-mama » Milyen a terhesség 35 éves kor felett?

Milyen a terhesség 35 éves kor felett?

A mai korban emelkedő tendenciát mutat, a terhes nők között a 35 éven felüliek aránya. Ezek az anyák többnyire úgy gondolják, hogy a 35 éven felüli életkor a legjobb választás, a terhességre és gyermekáldásra. Az idős anyák ezt azzal magyarázzák általában, hogy jobb szülő lesz, mert már mindent elért az életben, a karrierje csúcsán van, anyagilag és érzelmileg stabil, modernek, mert ez a mai divat is. Könnyebben bele tudnak illeszkedni a szülői szerepbe is, türelmesek és határozott elképzeléseik vannak, amely a nevelésben és a gyermek fejlődésében sokat számíthat.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kor növekedésével, a terhességgel és a szüléssel járó kockázati tényezők is nőnek, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • Annyit vár a teherbe eséssel, hogy az idővel lecsökkent termékenysége miatt, már nem jön össze a gyermekáldás, és meghiúsul a gyermekekről szőtt terv
  • Nő a kockázata, hogy a születendő gyermek Down-kórral születik. Mivel a idősebb nőnek a petesejtjük is idősebb, amik már többször voltak kitéve röntgen sugárzásnak, gyógyszereknek, fertőzésnek. A kór egy olyan kromoszóma rendellenesség, amelyet a 21-es kromoszóma többlete okoz. A Down-kór nem öröklődő betegség. A 35 év feletti várandós nőknek felajánlják a Down-kór vizsgálatot, a betegség nagyobb valószínűsége miatt, de tudni kell, a vizsgálat növelheti a vetélés esélyét. A kór valószínűsége, a születendő gyermeknél, az anya korával párhuzamosan nő.
  • Nyitott gerinc kialakulása a magzatnál. Ennek a betegségnek a kialakulása is nő, az anya életkorával párhuzamosan. Csökkenthető a kockázat megfelelő folsav bevitellel. A nyitott gerinc a gerincoszlop elégtelen záródását jelenti, amely bénuláshoz illetve alsó végtag gyengeséghez vezethet. A betegség genetikai ultrahang során kiszűrhető a 18-21. héten.
  • Cukorbetegség illetve magas vérnyomás alakulhat ki.
  • Koraszülés vagy a vetélés esélye megnő.
  • Az idősebb nőknél nagyobb a valószínűsége, hogy a vajúdás és a szülés tovább tart, illetve hogy a szülés császármetszéssel végződik.

A legfontosabb, hogy rendszeresen járjunk az orvoshoz, és minden vizsgálatot végeztessünk el, amit tanácsol a szakember, hiszen a fenti rendellenességek szűréssel idejében felfedezhetők.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a kisbaba sírását?

A kisbaba azért sír, mert így tudja elérni, hogy igényei kielégüljenek. Ez az ő kommunikációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük