Kezdőlap » Baba-mama » Milyen a terhes torna?

Milyen a terhes torna?

A terhesség idején végzett mozgásnál figyelni kell a kimelegedésre. A test lecsökkenti a vér mennyiségét a magzat irányába, és megpróbálja lehűteni magát. Terhesség idején kerülendő a szauna és a gőzfürdő, illetve nyáron a legnagyobb melegben, nem ajánlatos a szabadban, főleg nem a napon tartózkodni.

Azok, akik rendszeresen sportoltak a terhesség előtt, vissza kell fogniuk magukat és nem szabad a teljesítőképességük határait feszegetni. Annyit szabad mozogni, amennyi jól esik. Ajánlatos 2 naponta mozogni, hogy legyen ideje regenerálódnia a szervezetnek és az izmoknak. A nagyobb teljesítményt igénylő edzéseket, inkább a szülés utánra időzítsük, a legfontosabb, hogy az edzés a mozgás öröméről és ne a teljesítményről szóljon.
Azok, akik nem igazán sportoltak a várandóság előtt, kicsit nagyobb odafigyeléssel mozoghatnak, számukra fontos szabály a mértékletesség.

Tartsuk be a fokozatosság elvét! A maratoni távot ne a terhesség alatt akarjuk lefutni. Kezdjünk egy 10-15 perces bemelegítéssel, könnyed átmozgatással. Folytassuk egy 5 perces intenzívebb aerob mozgással, majd a legvégén levezetéssel zárjuk az edzést. Érdemes odafigyelni a szabályok betartására, mert könnyen izomláz lehet a vége, vagy izomsérülés, ami amellett, hogy nem kellemes érzés, veszélyt is jelenthet terhesen.
Állj meg, ha elfáradtál és pihenj meg! A szervezetednek idő kell, hogy hozzászokjon a terhesség alatti mozgáshoz. Legyen rendszeres a mozgás, ne hirtelen felindulásból néha-néha legyen az edzés. Heti 3 alkalom ajánlott, ami lehet akár egy kiadós séta is. Nagyon szokták ajánlani kifejezetten a terheseknek, a jógát, valamint a vízben végezhető mozgásokat, az úszást és a vízi aerobikot. Érdemes az interneten is körbenézni, hiszen már rengeteg a terhes-tornával foglalkozó oldal van.

Edzés után mindenféleképpen pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget, hiszen a várandóság alatt sok folyadékra van szüksége a szervezetnek. A terhesség vége felé közeledve a mozgás mennyiségét érdemes csökkenteni, bőven elegendő egy kiadós séta is, hogy megtartsd a kondíciódat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük