Kezdőlap » Betegségek » Milyen a szezonális allergia?

Milyen a szezonális allergia?

Nagyon gyakori jelenség minden évben, hogy amint elmúlik a tél, és beköszönt a tavasz, egyre több embert látunk tüsszögni, folyamatosan orrot fújni, annak ellenére, hogy melegebb lett az idő. Ez azért van így, mert ekkor kezdődik az allergiaszezon, amikor az első virágok, füvek, fák a levegőbe eresztik pollenjeiket. Ez akár már február közepétől elkezdődhet, hiszen akkor kezdenek el virágozni az első allergének. Ez a tipikus szezonális allergia, amikor nem folyamatosan tapasztaljuk az allergiás tüneteket, hanem csak akkor, amikor az, amire allergiásak vagyunk, épp szezonját éli.
Az orvosok úgy állapítják meg a szezonális allergiát, hogy amikor a betegnek a jellemző tünetek közül legalább kettő- három, naponta, több mint egy órán keresztül jelentkezik, akkor valószínű, hogy az illető szezonális allergiában szenved. A tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a szénanáthához, sőt tulajdonképp ezt is hívhatjuk szénanáthának, habár utóbbi kifejezést inkább akkor szoktuk használni, amikor egy beteg több allergénre is allergiás reakciókat produkál, és így a tünetei is hosszabban jelentkeznek.
A szezonális allergia leggyakoribb tünetei között megemlíthetjük a tüsszögés gyakoriságának megnövekedését, hiszen ilyenkor általában többet, gyakrabban, és rohamosan tüsszög a beteg. Szintén jellemző tünet a gyakori orrfolyás, mely során az orrból vizes váladék, gyakorlatilag víz távozik. Ezzel együtt jelentkezik az orrdugulás, és orrviszketés, de a szem könnyezése, és viszketése is gyakori. Ezek mellé társul általában a torok és szájpadlás viszketése is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük