Kezdőlap » Növények » Milyen a muskátli?

Milyen a muskátli?

Őshazája Dél-Amerika, de itthon is nagyon sokan szeretik, hiszen odafigyeléssel egész nyáron ontja a szebbnél szebb virágait. Több fajtája van, úgy mint a hagyományosan álló muskátlinak nevezett és számtalan színben létező, folyamatosan májustól a fagyokig nyíló növény. Ha kellő gondozást kap, a kertben és a balkonládában is gyönyörködhetünk benne egész nyáron.

Szereti és meghálálja, na olyan helyre ültetjük ahol kellő napfényt kap.
Másik fajtája a futó muskátli. Kifejezetten balkon ládába ültethető, és csodálatos virág zuhatagot varázsolhatunk belőle. Folyamatos figyelmet és gondozást igényel de kellően kárpótol szépségével. Az elnyílott virágokat, az esetlegesen megsárgult leveleket folyamatosan el kell távolítani. Rendszeres locsolást és tápoldatozást kíván.

Meg kell még említeni az angol muskátlit, ami bár nagyon szép, és nem is igényel különösebb bánásmódot, mégsem terjedt el annyira.
Nagyban hozzájárul a muskátli népszerűségéhez hogy könnyen szaporítható. Legoptimálisabb időpont a március, és a teleltetésre felkészülve az augusztus vége.
Amennyiben augusztus végén vagy szeptember elején dugványozzuk jó eséllyel gyökeres palántáink lesznek. Teleltetése nem kíván különleges bánásmódot. Dugványozáshoz egészséges anyatöveket válasszunk és erről szedjük le a 2-4 leveles hajtásokat. 20 fokos hőmérsékleten, és páradús környezetben, 2-3 hét alatt erőteljes gyökeres dugványokat kapunk. Ezután ültessük át egy kicsivel nagyobb cserépbe, és figyeljünk rá egész télen. Világos, 4-10 fokos helyiségben teleltessük, és mérsékelten locsoljuk hogy következő nyáron gyönyörködhessünk pazar virágaiban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük