Kezdőlap » Kert » Milyen a jó tavi szökőkút ?

Milyen a jó tavi szökőkút ?

A kertbarátoknak igazi látványosság a mozgó, csobogó víz. Legyen az kis vízköpő vagy gyönyörű díszkút. A széles választékból igen sokféle vízszóró szerelhető fel a kutakra, amelyekkel a legkülönfélébb vízkép alakítható ki. A szökőkúthoz megfelelő szivattyút válasszunk ki. Egy szökőkút nagyobb vízmagasságához több víz szükséges, amelyet a szivattyúnak szállítania kell.

Lényegesen kisebb szivattyú elégséges a habképző vagy a vízi harangot formázó szórófej működtetéséhez. Szökőkút tervezésénél elsődlegesen kell figyelembe venni a kerti tó vízfelületének nagyságát. Egy magasra fellövellő szökőkúthoz, vagy a szokatlan vízi csillaghoz – amelynek szórófeje gömb alakúra szórja a vizet nagyobb tófelület szükséges.

A vízkép elbűvölően szép látvány működés közben, de számolni kell azzal, hogy üzemen kívül a csillag alakú csupasz vízcsövek már nem olyan vonzóak. A kis vízfelület meghittebb képet ad a kertnek, és ebbe a képbe beleillik egy kis vízköpő vagy egy kis harang. A szórófejek cseréjével más és más vízkép formálható.

A kereskedelemben olyan szórófejkészletek kaphatók, amelyekben különféle alakú szórófejek találhatóak, és azokkal változatossá tehetjük ezt a játékunkat. Jó megoldás, ha a szivattyú fordulatszáma elektronikusan vezérelhető. Ekkor a szökőkút vízmagassága tetszés szerint szabályozható és a szivattyú teljesítőképességét a mindenkori vízképhez lehet igazítani. Van egy fontos szabály: A szökőkút vízmagassága ne legyen nagyobb, mint a tó átmérőjének a fele. Ennek a szabálynak az a tapasztalati oka, hogy nagyobb szél elsodorja a felszökellő vizet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük