Kezdőlap » Karrier » Milyen a jó önéletrajz?

Milyen a jó önéletrajz?

Az eredményes álláskeresésben kulcsfontosságú szerepet tölt be egy igényesen és jól megírt önéletrajz, hiszen az esetek döntő többségében ennek láttán dönti el a munkáltató, hogy behív-e minket állásinterjúra. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy önéletrajzunk átláthatóan és érthetően legyen megfogalmazva.
Érdemes kronológiai sorrendben feltüntetni, hogy milyen iskolákat végeztünk, illetve, hogy milyen gyakorlatot szereztünk az eddigi pályafutásunk során – utóbbit természetesen, csak akkor, ha rendelkezünk vele. Sokan azt mondják, hogy az általános iskolát nem kell feltüntetni egy önéletrajzban, viszont egyes munkahelyeken kíváncsiak lehetnek rá, így nem veszítünk vele, ha beleírjuk. Ne részletezzünk túlságosan egyetlen információt sem, maradjunk az egyszerű tényeknél, nevezetesen, hogy milyen tanulmányokat folytattunk, korábbi munkahelyeken milyen feladatokat láttunk el.
Ne írjuk meg úgy az önéletrajzunkat, hogy önmagunkat dicsérjük benne, mert ellenszenvesek lehetünk a munkáltató számára. Mindenképpen írjuk bele ha rendelkezünk nyelvvizsgával – érdemes azt is leírni, hogy milyen szintűvel, illetve, hogy hol és mikor le a vizsgát. Ha esetleg nyelvvizsgával nem rendelkezünk, de beszélünk valamilyen idegen nyelvet, írjuk le, és tüntessük fel úgy, hogy csak társalgási szinten beszéljük az adott nyelvet.
Nem kötelező, de hasznos, ha az önéletrajz végére szentelünk egy bekezdést a hobbijainknak, nyilvánvalóan csak felsorolás jelleggel. A munkáltató számára szimpatikus lehet, ha az adott jelölt ehhez hasonló dolgokat is feltüntet az önéletrajzásban. Közvetlenséget sugall, emellett előnyünk is származhat belőle. Ha például a hobbik között feltüntetjük, hogy szeretünk olvasni, és gyakran internetezünk, a munkáltató számára világossá válik, hogy ránk bízhat például számítógépen végezendő munkát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük