Kezdőlap » Kert » Milyen a japán kert ?

Milyen a japán kert ?

A japán stílus nemcsak a divatban és a lakberendezésben, hanem a kertépítészetben is igen népszerű. A japán művészetben az életszemlélet is megnyilvánul, összefonódnak benne a gondolatok és az ötletek, amelyet meg kell ismernünk ahhoz, hogy a japán kert sajátosságait megérthessük.

A japánok célja az, hogy a kertben körbetekintve olyan legyen a látvány, amely festő ecsetjére kívánkozik, aki a néhány négyzet-centiméteres kis lenvászon darabra egész tájat varázsolhat. A kövek, a cserjék, a törpefácskák és a vízfelületek olyan magától értetődően illeszkednek egymáshoz, hogy a kert mint műalkotás teljesen természetesnek tűnik. Még a legkisebb kert is a tágasság érzetét kelti. A látogatót minden pillanatban meglepetés ér: A víz felszíne olyan, mintha fel lenne kavarodva. Ez a hatás pedig egyedül nagyméretű kövekkel érhető el.

Ez elbűvölő látványt nyújt. A látogatóban a magány, az átszellemültség érzetét kelti. Az élő kertek változatosnak kell lennie, hiszen csak ilyenkor vesszük észre a feltűnő pontokat. A rejtett zugok, például egy kisebb nyírfa mélyre lógó ágai mögött felkeltik a figyelmet, és érdekessé teszik a kertet. A magas és alacsony növények és a napos gyepfelület az árnyékos zóna váltakozása, azaz az ellenpontok sajátossá teszik a kertet. A pázsit és a talajtakaró növények csak a szoliterekkel együtt mutatnak szépen. A nagyvonalú megoldások az apró részletekkel váltakoznak.

A feng shui szerint fontos a jin és a jang egyensúlya. Az ápolatlan kert “elnyomja’ a házat. A metszés elhanyagolása több kárt tesz a kertben, mint a gyakori metszés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük