Kezdőlap » Ünnepek » Milyen a hagyományos húsvét?

Milyen a hagyományos húsvét?

A húsvét mondaköre Európában alakult ki mai formájában, és több évszázados hagyománya van. Eredete a pogány rítusokba nyúlik vissza. A tavaszi tisztálkodás, a házak csinosítása, hozzátartozik a ünnepi késülődéshez. A húsvét előtti készülődés kedvelt feladata a tojásfestés, valódi hímes festést ma már alig látni, kevesek tudását képezi ez a tradicionális munka. Hollókőn például viaszolással festettek, ami mai is igen kedvelt formája a tojásfestésnek.
Húsvét szombatja Nagyszombat, a körmenet, a határszentelés napja, ami eredetileg pogány ünnep volt: a tél gonosz, ártó szellemét kívánták elűzni vele a termőföldekről. Bizonyos falvakban még ma is szokás megszentelni bizonyos ételeket. Papi áldással oldják fel a tél végi negyven napos böjtöt. A sonkából, kalácsból, sonkából és egyéb finomságokból megszentelni csak jelképes darabokat visznek, mert hitük szerint az áldás kiterjed az otthon maradt ételekre, és legfőképpen azokra a tojásokra, amelyeket majd a locsolóknak adnak.
A mai locsolkodás, az eredeti vízbe vetés, a megmártás szokásának már csak szelíd, kedves emléke. Régen fontos szerepet tulajdonítottak a húsvéti komatál, mátkatál küldésének. Úgy hitték, hogy a barátságok, jegyességek megerősödnek általa. Ma már ez a hagyomány is divatjamúlt, ha elő is fordul, akkor inkább baráti, rokoni látogatásokkal egybekötve.
Ma már szinte feledésbe merült az a szokás is, hogy húsvét keddjén a lányok locsolkodtak. Ahogyan a legtöbben elfeledték a hímes tojások régi, szép mintáit, a tojásfestés fortélyait is. A régi idők ízlésének néma tanúit már csak múzeumok kiállításain láthatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük