Kezdőlap » Betegségek » Milyen a benőtt köröm?

Milyen a benőtt köröm?

Többen találkozhattak már ezzel a gonddal, mint gondolnánk, azonban szerencsére csak keveseknél váltak a tünetek olyan súlyossá, hogy orvoshoz kelljen fordulni. Az esetek többségében a páciens pár fájdalmas nap után megszabadul a benőtt köröm szenvedésitől, azonban nem mindenki ilyen szerencsés.

A benőtt körmökkel első sorban a lábujjakon találkozhatunk, ott is kiemelten a nagylábujjnál játszik ez szerepet. Vannak olyanok, akiknél ez genetikailag így alakul és a benőtt körömmel harcolnak egész életükben, van, akik saját butaságuk következményeként találkoznak vele. A benőtt köröm azt jelenti, hogy a köröm jobb vagy bal széle, sarka a növés közben beleágyazódik az útját álló bőrrétegbe. Mivel ebben az esetben sem áll le a köröm növekedése, amely aztán már az illető személy életminőségén is ronthat, befolyásolhatja mindennapi teendőit.

Az első és legfontosabb a megelőzés: aki nem hajlamos a körömbenövésre, annál ez csak véletlen baleset útján alakulhat ki, például jobban bevágja körömvágáskor a körmöt, mint szabad lenne és annak újbóli növése bőrbe ütközik. Annál, aki hajlamos rá fontos, hogy a köröm sarkait sose kerekítse le, talán ezzel tehet a legtöbbet annak érdekében, hogy megússza a fájdalmas panaszokat. Ha hagyjuk a körmöt egyenesen nőni és sosem vágjuk rövidebbre a bőrünknél vagy nem kerekítjük le a sarkait, akkor nagy valószínűséggel megelőzzük a panaszokat.

Ha már kialakult a körömbenövés, akkor enyhébb esetekben várhatunk arra, hogy magától kinő és rendbe jön, súlyos esetekben viszont orvosi segítségre lehet szükségünk. A háziorvosunk tudni fogja, hogy hova forduljunk.

Addig is, amíg fennállnak a panaszok ne hordjunk olyan cipőt, ami passzol a lábunkra és nyomja az ujjunkat, kerüljük a szűk zoknikat és minél előbb forduljunk szakemberhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük