Kezdőlap » Étel » Milyem zöldség a kínai kel?

Milyem zöldség a kínai kel?

A kínai kel természete az utóbbi években nálunk is elterjedt. Ezt viszonylag rövid tenyészideje indokolja, valamint az, hogy alkalmas másodvetésre is, és a késő őszi, téli hónapokban fogyasztható. Felhasználása sokoldalú. Fogyasztható frissen, salátaként vagy más zöldségfélével vegyesen, de igen kedvelt főzeléknek és rakottan, mint a kelkáposzta.

Tápanyagtartalma a káposztafélékhez hasonló. A kínai kel a Távol-Keletről szármozik. Japánban és Kínában az egyik legfontosabb zöldségfélék. Az utóbbi években Európában is egyre növekszik a termelőterülete (pl. Ausztrália az utóbbi években megközelítette az 1000 ha-t), noha egy-két évtizede még a fogyasztók előtt csaknem teljesen ismeretlen volt. A kínai kel hosszú nappalos növény.

A jelenleg termesztett fajták és hibridek többségére jellemző, hogy kora tavasszal vetve és nyáron termesztve felképződése nélkül magszárat képeznek, és fogyasztásra alkalmatlanok lesznek. Jelenleg már vannak olyan fajtái is, amelyek tavaszi, nyári termesztésben sem magzanak fel. A kínai kel rendkívül gyorsan fejlődő zöldségféle.

A talajra, a tápanyagellátásra igényes. Csak jó víztartó képességű kerti talajokon fejlődik kielégítően. Rendszerint másodnövényként termesztik, ezért trágyázásakor figyelembe kell venni az elő növényeket adott tápanyag mennyiségét. A kínai kel rövid tenyészideje miatt folyamatos, jó vízellátást kíván. A fiatal növények különösen nehezen viselik el a szárazságot. A kínai kelt házi kertben nem érdemes palántáról nevelni. A felmagzás veszélye miatt július 20. és augusztus 10. között a legjobb vetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük