Kezdőlap » Szilveszter » Milye szilveszteri babonáink vannak?

Milye szilveszteri babonáink vannak?

A magyar néphiedelem tele van ismert és kevésbé ismert babonákkal, és ez alól a szilveszter sem kivétel: az év utolsó és első napjához is jó néhány köthető. És mivel szerencsés új évet szeretnénk magunknak, egyet-kettőt be is tartunk közülük.
Szóval, ha szerencsések akarunk lenni, mit tegyünk? Ne együnk szárnyast az év első napján. A csirke és a pulyka fogyasztása elveszi a szerencsénket és haragot hoz a házra. Ebből a megfontolásból kerüljük a halat is, mert vele együtt úszna el a szerencsénk. Ellenben, ha disznót eszünk, az „előtúrja a szerencsénket”. Ha már a malacnál tartunk, húzkodjuk meg egynek a farkát, mert az garantálja, hogy a következő év csupa jót tartogasson számunkra. Újév napján együnk lencsét. Nem csak megszépít, de gazdaggá is tesz. Minden apró mag, vagy ahhoz hasonló étel (borsó, bab) az aprópénzhez hasonlít, így ehhez jólétet, jómódot társítunk. Ha rétest eszünk, azzal meghosszabbíthatjuk, nyújthatjuk a gazdagságot.
Nagy asztaltársasággal „játszani” is lehet a lencsével. Főzzük egy szem mandulát bele, és akinek a tányérjában köt ki, az abban az évben meg fog nősülni, vagy férjhez megy.
Ha nem szeretnénk eltaszítani magunktól a jó szerencsét, ne vigyünk ki semmit a házból, még a szemetet se. Ne is mossunk, ne teregessünk, mert azzal kirázzuk a gazdagságot.
Kerüljük az orvost! Ha az első napon orvoshoz kell mennünk, egész évben betegesek lehetünk.
Sokan hisznek abban, hogy amit az év első napján tesznek, az fogja meghatározni az egész évet. Ne veszekedjünk, ne problémázzunk. Legyünk hát vidámak, pozitívak, és töltsük a napot csupa kellemes elfoglaltsággal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük