Kezdőlap » Növények » Mikulásvirág

Mikulásvirág

Kedvenc téli szobadíszünk. Több-kevesebb sikerrel életben tarthatóak az ünnepek elmúltával is, ehhez viszont kitartóan kell követni a növény igényeit. Őshazája Mexikó, ahol akár a két méteres magasságot is elérheti. A kutyatejfélék családjába tartozik. Apró fehér virágai vannak, de az ékességét leginkább a fellevelei adják, amelyek rózsaszín, piros színben pompáznak.

Világos helyre tegyük, a nagyobb növények a tűző napfényt is elviselik. Körülbelül a 20 fokos hőmérséklet az ideális számukra, de ha a levelek zöldek maradnak, akkor csökkenthetjük a hőmérsékletet. Nagy melegben a levelei elhullanak. Mérsékelt öntözést igényel, de a földjét mindig igyekezzünk nedvesen tartani. Virágzás után még kevesebb a vízigénye. A kiszáradás és a túlöntözés is káros, ezért nagy odafigyelést igényel. Kéthetente tápoldatot is kaphat.

Kedveli a magasabb páratartalmat, ezért érdemes a cserepet egy kavicsos tálcán tartani.
Februárig színesek maradnak a levelei, majd ekkor elhullajtja a leveleit, de ez természetes folyamat. Ekkor kezdődik a növény pihentetése. A felére vágjuk vissza, és tegyük el tavaszig. Csökkentett locsolással és tápoldatozással hagyjuk pihenni. Nyáron ültessük ki a szabadba, lehetőleg árnyékos helyre és ismét locsoljuk, tápoldatozzuk a már megszokott módon. A közvetlen, erős napsütéstől óvjuk, mert könnyen megég a levele. Amikor az első hajtások megjelennek, akkor vágjuk vissza. Így gyönyörű nyári mikulásvirágot kapunk, amelynek levelei a téli pirosakkal ellentétben inkább sötétzöldek.
Tejnedve irritációt okoz a bőrön, a szervezetbe kerülve pedig mérgezést, hányást okoz. Lehetőleg kesztyűben végezzük az ültetését, vágását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük